Lennonovom ubojici, Marku Chapmanu, po deseti put odbijen prijedlog za uvjetnu slobodu

‘Pokazali ste jedno okorjelo zanemarivanje svetosti ljudskog života’, navelo je sudsko vijeće u obrazloženju.

Zatvorska fotografija Marka Chapmana (izvor: screenshot YouTube)

Marku Chapmanu, čovjeku koji je ubio Johna Lennona, po deseti je put, od zatvaranja 1981. godine, odbijen prijedlog za uvjetnom kaznom i puštanjem na slobodu.

Chapman, koji je sada već u 64. godini života, do daljnjega će ostati iza rešetaka, odlučilo je jučer njujorško sudsko vijeće.

Inicijalno, Chapman je, osuđen na jedinstvenu doživotnu kaznu zatvora s mogućnosti pomilovanja i puštanja na uvjetnu slobodu nakon odsluženih 20 godina zatvora. Mogućnost sljedećeg saslušanja pruža mu se za dvije godine. Prethodno je odbijen 2016. godine.

Naslovnica britanskog Daily Mirrora dan nakon Lennonovog ubojstva u New Yorku (izvor: screenshot YouTube)

U obrazloženju sudskog vijeća, koji Chapmana zadržava unutar zidova zatvora maksimalne sigurnosti, Wende, u New Yorku, nadalje stoji: “Priznali ste da ste pažljivo planirali i izvršili ubojstvo svjetski poznate osobe bez ikakvog razloga osim da si priskrbite popularnost. Iako nijedan ljudski život nije vrijedniji od drugoga, činjenica da ste odabrali nekoga tko nije samo svjetski poznat već je jednako tako i voljen i obožavan od milijuna ljudi, ne obazirući se, pritom na bol koju ćete prouzrokovati ne samo njegovoj obitelji i prijateljima, nego i ostatku svijeta, demonstrirali ste jedno okorjelo zanemarivanje svetosti ljudskog života.”

Vjeruje se da je Lennonova udovica, Yoko Ono, baš kao i svaki put do sada kada je išao Chapmanov prijedlog za puštanjem na slobodu, pisala sudskom vijeću u kojem je izrazila zabrinutost oko Chapmanove slobode.

Yoko tvrdi da bi se puštanjem Chapmana otvorila vrata mogućnosti ponavljanja djela, a da bi njen život, kao i život njezinih i Lennonovih sinova, Juliana i Seana, bio direktno ugrožen.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X