Leon Bridges ‘Coming Home’ – Uskrsnuće Sama Cookea

Soul revival pokret posljednjih godina donio nam je iznimno puno izvrsnih albuma, od Sharon Jones, preko Charlesa Bradleya i Nicka Waterhousea, no rijetki su ipak zvučali toliko autentično i dobro kako je to uspjelo dvadesetpetogodišnjem teksašaninu Leonu Bridgesu, koji glasom, stasom i glazbenim izričajem djeluje kao da su se nebesa smilovala i još jednom nam poslala Sama Cookea.

Leon Bridges 'Coming Home'
Leon Bridges ‘Coming Home’

Priča o uspjehu Leona Bridgesa mnogo je više u stilu dvadeset i prvoga stoljeća nego njegova glazba. Čovjek je na Soundcloudu objavio dvije snimke, od kojih je jedna (koja je postala naslovnom skladbom albuma) privukla pozornost na internetu i našla put do radijskih stanica, te se u eteru ubrzo toliko udomaćila da su Bridgesu počele stizati ponude od čak 40 glazbenih kuća, a on na koncu potpisao ugovor sa ni manje ni više nego Columbia Records.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MTrKkqE9p1o[/youtube]

Bridgesov throwback soul, gospel i R&B u stilu Otisa Reddinga i Sama Cookea (iako sam kaže kako je potonjeg počeo slušati tek prije dvije godine) oslanja se na pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća kako zvukom, tako i vizualno, dizajnom albuma, videospotovima, a i Leonov Instagram pun je izvrsnih crno-bijelih portreta mladića rođenog otprilike pola stoljeća prekasno.

Omot singla: Leon Bridges 'Coming Home'
Omot singla: Leon Bridges ‘Coming Home’

Album otvara spomenuta “Coming Home” koja već prvim taktovima zvuči kao da bi komotno mogla biti B-stranom Cookeove “A Change Is Gonna Come” i vodi nas na čarobno putovanje glazbenom poviješću američkoga jugozapada. Bilo da nas uljuljkuje gospelom kao na završnoj “River” ili nas tjera na ples kao na aktualnom singlu “Smooth Sailin'” i “Twistin’ and Groovin'”, Bridges je uvijek na razini zadatka, besprijekoran.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HYplnRjMVhM[/youtube]

Dogodilo se tako, prilično neočekivano, da nam je jedan nepoznati debitant svojim nepogrešivim retro zvukom dostavio savršen ljetni soundtrack i jedan od albuma koji će morati naći mjesto pri vrhu ljestvica albuma godine. Na mojoj svakako hoće.

Ocjena: 9/10

(Columbia Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X