Let 3 u Laubi – Angela Merkel sere zlatna govna

Novi konceptualni zaokret veteranima riječke rock scene priskrbio im je najveći zagrebački solo koncert u karijeri. Galeriju Lauba pohodilo je u subotu sigurno preko dvije tisuće posjetitelja.

Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)
Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Ono što je prvo upalo u oči pri ulasku u galeriju Lauba na Črnomercu, koja je za nastup Leta 3 bila otvorena u punom kapacitetu, jest njena vintage grandioznost kad je preuređena za koncertni događaj velikog formata. Za izvođače pak, u ovom slučaju Mrleta, Prlju i ekipu sigurno i prostor s najvećim i najugodnijim backstageom obzirom da je položaj kafića restorana odmah iza velike pozornice. Neugodno je samo bilo ljepljenje đonova za improvizirani pod dvorane gdje god se maknuli kao da je bio premazan šećernom vodom prije koncerta.

Razglas je bio moćan, Let 3 premijerno nabrijani, a publika itekako raspoložena tako da je neočekivano došlo do promjene koncepta, ali o tome malo kasnije.

Nešto riječi treba potrošiti i na novi stage look grupe. Od svih dosadašnjih ukazanja Let 3 je trenutno u svojoj najglamuroznijoj fazi, dok je u zvučnom smislu u svojevrsnom povratku korijenima. Unisoni kostimi za cijeli bend, svojevrsni hippie-masonsko-iluminatski izgled koji je kreirao riječki modni dizajner Juraj Zigman odlično korespondira sa sadašnjim duhom vremena po sistemu; što veća kriza u društvu – to veća naglašenost glamura onih koje ta kriza ne dotiče. Naravno nisu Let 3 domaća inačica Lady Gage, već vješta subverzija cijelog tog (globalnog) sklopa.

Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)
Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Koncepcija nastupa bila je furiozni izlazak na pozornicu rešetanje publike potpuno novim pjesmama (koje bi trebale biti objavljenje na jesen) i to po sistemu da je svaka pjesma odsvirana dva puta, ali ne u istom redoslijedu čime je u drugom dijelu stvoreno deja vu ozračje, tj. sve je dobilo dimenziju ‘već sam to čuo, ali nisam siguran kad i gdje’.

Finale službenog dijela predstavljala je misna ceremonija praćena zborom kojim je dirigirala Ivanka Mazurkijević uz Prljin repetitivni poziv Angeli Merkel ‘da nas posere’, a vrhunac je predstavljao pojavljivanje pet metara visoke skulpture njemačke kancelarke u pozi ‘s mjesta na koje i kraljevi ide pješice’. Prlja je pozvao i dobrovoljce iz publike koji žele biti prvi u povijesti ‘posrani na pozornici’. No Mrle i Prlja su naravno bili prvi koji su stali ispod skulpture Merkelice i na glavu dobili u zlatnoj foliji umotan ‘teret iz debelog crijeva skulpture’, a nakon njih su ceremoniji ‘zlatne velike nužde’ pristupili i pristigli dobrovoljci iz publike.

Ozračje u publici je bilo odlično i nakon nešto više od sat vremena službenog dijela koncertne predstave „Angela Merkel sere“ bilo je očito da nitko ne pomišlja na odlazak.

Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)
Let 3 u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Do tog trenutka je bend možda razmišljao striktnom držanju koncepcije ‘samo novo i nikako drugačije’, ali dvije tisuće ljudi u dvorani je htjelo još zabave. S bisom koji je započeo sam Mrle svojim dobro poznatim blokom infantilnosti zaokružen neizbježnom „Ciklamom“, a nastavio cijeli bend s pjesmama „Pokvarena žena“, „Vjeran pas“ i „Sedmi kontinentio“ dvorana je tek postala zagrijana za ozbiljan koncert. Čuo je dobro taj poznati huk Prlja nakon što je pitao: „Jel’ želite još, ili da idemo?“ da bi potom uslijedio standardni jednosatni Let 3 nastup čiji vrhunac je predstavljao izvođenje pjesme „Dijete u vremenu“. Ne sjećam se da su ikada stihovi refrena koje je a capella pjevala publika tako glasno odjekivali.

Ono što je u početku osmišljeno kao predstavljanje novog koncepta grupe na kraju se izrodilo u najveći zagrebački solo koncert Leta 3. Novo poglavlje nije im moglo početi bolje, kao što je postalo jasno i nešto drugo začeto te večeri, a to je da ta priča mora imati dvoranske ili festivalske open air nastavke, jer ‘zlatna Angela Merkel’ je ipak prevelika za koncertne prostore manjeg kapaciteta i nižeg stropa. Neće moći unutra čak ni u čučnju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X