Let 3 vs Mladež HDZ-a – kako dobiti kurcem u čelo

Od svih vijesti iz domaćeg močvarnog političkog infotainmenta jučer je kao bomba odjeknula izjava jednog rock benda u istom tom medijskom prostoru.

Let 3
Let 3

Tako nešto zvuči gotovo nemoguće jer su i rock i rokeri na ovim prostorima marginalna stvar. Marginalna skoro kao i omladinski ogranci političkih stranaka koji se vole kititi prefiksom „mladež“ ispred skraćenica naziva političkih stranaka. Povod je također bio marginalan, tj. lokalnog karaktera – nastup u Sisku na dan grada, a akteri Mladež HDZ-a i riječki rokeri Let 3.

Naime, gradska vlast Siska odlučila je da im na središnjoj proslavi 3. lipnja nastupi Let 3, a Mladež HDZ-a se u moralističkom pokušaju propela na zadnje noge osporavajući taj izbor riječima da „Let 3 često ismijava Republiku Hrvatsku, Crkvu i branitelje“. Zaigrala tako Mladež HDZ-a na adut klasičnog hrvatskog patosa etiketiranja nepoćudnih elemenata kroz dobro isprobane floskule pokazujući tako slabu upoznatost prema oponentima koje su odabrali, preslikavajući tako taktiku svojih starijih mentora u koje se žele ugledati. Može se reći da su i jednako nepažljivo izabrali svoju žrtvu.

Kao što svaki bully uvijek bira slabiju žrtvu jer žudi za lakom pobjedom i dominacijom, tako se i ta mladež bez imena i prezimena sigurna u svom čoporu verbalnom taktikom nogometnih huligana odlučila obračunati s već vremešnim rokerima čiju pojavu i rad drže gotovo anti-državnim elementom. No prošli su kao i svaki bully kad neočekivano od žrtve dobije šamrčinu, jer, eto, nisu dovoljno proučili i bili upoznati kakav tvrd orah može biti svijest nekih rokera, posebice onih koji cijeli svoj kreativni vijek i opus progovaraju kritički, uostalom kako i nalaže njihov poziv.

Šamarčina je došla odmah dan nakon pokušaja sabotiranja ugovorenog koncerta u obliku službene izjave benda: “Fakat nije daleko od pizde do guzice. Mladeži HDZ-a čini se da Let 3 ismijava institucije hrvatske države. Letu 3 čini se da Mladeži HDZ-a manjka razboritosti ako ne vidi: da je stranka HDZ osuđena je zbog korupcije, da je njen višegodišnji lider Ivo Sanader osuđen je zbog korupcije, da je lider HDZ-a prevario je hrvatsku državu i predao najveće hrvatsko poduzeće, INA-u, u ruke stranaca da bi za sebe primio mito, da je HDZ-ov kadar je svojem rođi omogućio naplatu jednog izgrađenog WC-a po cijeni 50 normalnih WC-a, da je HDZ-ovska predsjednica države izbacila je bistu Tita iz predsjedničkih dvora iako je Tito oteo okupatorima pola današnje Hrvatske, da je današnji predsjednik stranke ne izjašnjava se o tome da li je izvor njegovog prezimena turski, “Crni Marko” ili pak srpski, “Kurac Marko”. I sad Let 3 ismijava? Halo!? HDZ je ispod kamena izvukao Željku Markić kako bi preko nje diskriminirao poštene građane koji ne rade diskriminaciju među rupama, a nikada im nije zasmetalo što svećenici u miru božjem svrdlaju u guzice. Čisto čudo je da HDZ kao neka stara bolesna kokoš uopće može izleći ikakvu mladež. Poručite truloj koki da promjeni svoje ponašanje, da u narod ne unosi nemir i ne širi mržnju, a vi se ugledajte na nas jer smo napredna ljudska vrsta, anđeli novog vremena, duhovna bića u zemlji bez srca…“. Uz sve na kraju izjave su i navedeni stihovi: Raspuklo se od miline svako tijelo, Rockom milovano, Žililo moja, Rujna žilo… Kroz koju krv mi Rock & Rollna teče silno! Oj strasti! Rock & rollna silo, Vrapčićevo oko milo, Jedan drugom krvi se napijmo!”

Ispalio je tako Let 3 niz istina nezavijenih u celofan toj Mladeži i njenoj stranci u lice. Neočekivano i mimo prakse stalnog povlačenja i popuštanja kakvo u političkom životu provodi SDP-ova koalicija spram krute desničarske prakse osvajanja političkih bodova. A HDZ-ova mladež je to trebala znati da u svojim redovima ima ikoga iole upoznatog („stručan“ bi bila gotovo utopijska formulacija) s djelom Leta 3.

Znali bi za početak da je ta ‘Riječka hajdučija’ uvijek spremna na provokacije, da se ne boji ni Njemačke ni Angele Merkel čiju su statuu načinili u položaju sjedenja na WC školjki za svoj posljednji glazbeni performans „Angela Merkel sere“, a kamo li tamo nekog oportunističkog podmlatka jedne domaće političke stranke. Da su imali ikoga upoznatog s djelom Leta 3, znali bi da u optuživanju za ismijavanje „Svetog trojstva“: Hrvatska, Crkva, branitelji, ovi potonji nikad nisu bili na meti kritike grupe (kao što nisu ni u pisanom odgovoru). Možda Mladež HDZ-a ovlaš iz naslova prošlog albuma „Bombardiranja Srbije i Čačka“ iščitava da je tu riječ o Hrvatskoj, možda iz oblačenja narodnih nošnji svih naroda i narodnosti bivše SFRJ iščitavaju porugu Hrvatskoj, možda im je i obrada arije iz Gotovčeve opere „Ero s onog svijeta“ poruga Hrvatskoj (a kad se baš i dotiče toga i taj „Ero“ je u svijetu opere bio u vrijeme stvaranja provokacija za čistunce, jednako kao i Ciganka „Carmen“). Da se sad ne nabrajaju ostali primjeri jasno je da iz „Svetog trojstva“ Mladeži HDZ-a ispadaju Republika Hrvatska i branitelji. Ostaje samo Crkva kojoj treba dodati i još nešto što je Mladež slučajno ili namjerno prešutjela u svojoj optužbi „ismijavanja“, a to je politički establishment, a složit ćemo se da Republika Hrvatska i njen politički establishment nisu isti pojmovi. Tekli su potoci krvi u brojnim revolucijama od 1789. godine naovamo kako više niti jednom europskom vlastodršcu ne bi palo na pamet reći: „Država, to sam ja.“ O tome odakle se crpi suverenitet Mladež HDZ-a bi bar to trebala znati. Hrvatska je po svom ustavu republika i to sekularna.

Što se tiče Leta 3, grupa je otvoreno samo jednom provocirala politički establishment i to gle za vraga, onaj kad je premijerka na vlasti bila iz redova HDZ-a, riječ je naravno o Jadranki Kosor u koju su se svi članovi benda preobukli u video spotu „Omađijaj me“. U kardinalskim odorama su pak već duže u kombinaciji s velikim umjetnim falusima, no obzirom na guranje pedofilije pod tepih u crkvenim redovima ili pak domaću sudsku praksu kad osuđeni svećenik pedofil biva pušten nakon 222 dana zatvora, aktivizam grupe Let 3 bi se trebalo iščitati kao pozitivan potez koliko god skandalozno izgledao, jer pedofilija je još skandaloznija i po djecu žrtve tragična stvar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OC25KnNLUUQ[/youtube]

Kad se vratimo na činjenicu s početka teksta, najveći problem grupe Let 3 (općenito i scene) jest da što god učinili uvijek je to sporedna stvar u našem politički obojanom medijskom prostoru. Prave zvijezde su redovno osobe iz političkog života što jasno ukazuje u koliko mjeri pate svi ostali segmenti javnog života, a među njima i glazbena scena desetljećima trivijalizirana površnošću estradizacije. Šok u redovima ne samo mladeži HDZ-a već i HDZ-a općenito trebala bi predstavljati ne samo izjava Leta 3, već i njena popularnost i citiranost u brojnim medijima jučer. Vjerojatno je to nešto čemu se ni Mrle, Prlja i ekipa nisu nadali, ali obzirom na pljesnjivi karakter dozlaboga predvidljive nam političke scene može se reći da je konačno nakon dugo vremena izašla jasna i nedvosmislena poruka kao i stav o političkom kupleraju u kojem se svi njegovi akteri ponašaju kao da medijski recipijenti imaju dužinu sjećanja ravnu sjećanju akvarijskih ribica.

Let 3 je trijumfirao, a Mladež HDZ-a je naučila što je to politički auzmeš, osim ako ne misli nastaviti dalje u ovom sukobu u kojem je izgubila prvu rundu. Pored toga je ničim izazvana sebi i svojoj stranci u medijsku arenu dovela do sada ‘nevidljive’ oponente, što je uistinu nonsens za anale, posebno to učiniti u izbornoj godini. U neku ruku potez Leta 3 mogao bi biti i nit vodilja za urbanu scenu po pitanju angažmana, a ne samo stava, jer stav bez djelovanja i nije neki adut.

Ne treba nikad zaboraviti da sve što je uzeto toj sceni, uzeto je na način da se ta scena gurala na margine – u svojevrsni rezervat, da bi se kasnije moglo licemjerno ustvrditi da nije nju nitko satirao, jer, eto, postoji i da životari jer, eto, nije popularna. Slučaj Leta 3 samo je plastični dokaz da otpor donosi rezultate, a ne povlačenje. Uostalom, nije li to jedna od definicija rock and rolla.

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X