Lika Kolorado ‘Kontura’ – Kolorado Lika po starom štrika

‘Kontura’ je logičan nasljednik debi-albuma ‘Smiješ zaurlat’ na kojem je jasno naznačen kurs prema Pipsima, projektima Aljoše Šerića te brit-popu.

  •  
  •  
Lika Kolorado ‘Kontura’

„Mi ne idemo nikud i ne tražimo ništa“, jedna je od pomalo zlobnih rečenica koja mi je pala na pamet prilikom preslušavanja albuma grupe Lika Kolorado „Kontura“. Sastav je ostvario dobar drugi album, potvrdio se kao indie rock sila, no neka pitanja su i dalje ostala. Doduše, na pjesmi „Spasoje“ ima stih „ne idem nikamo da nisi tamo već“, pa možda potpisnik ovih redaka precjenjuje učinak svoje mašte.

„Kontura“ je logičan nasljednik debi-albuma „Smiješ zaurlat“ na kojem je jasno naznačen kurs prema Pipsima, projektima Aljoše Šerića te brit-popu. Lika Kolorado ima tendenciju reći puno toga u malo vremena pri čemu ispadne manje razumljiva nego što bi trebala. Stilski sličan je teritorij, s više komercijalnog učinka zauzela Vatra. Kao što i pjesme Vatre bolje funcioniraju u kontekstu živih nastupa, tako je i kod Like Kolorado za očekivati da će sva pitanja biti riješena na koncertnim prezentacijama ovih pjesama.

Muzika zvuči vrlo koherentno, svi su napisali i naučili svoje domaće zadaće i razumiju to što sviraju. Pjevač Filip Riđički je solidan, da je nešto manje od toga teško da bi dobio „gažu“ kod Srđana Sachera (Filip je bio glavni vokal na Sacherovom albumu „Biser ambra jantar“), također je često neurotičan u izvedbi katkad nejasnih stihova kojima šatrovački „ne leži“, a psovke zvuče uvjerljivo poput engleskog jezika Dubravke Šuice. Frazama kao što su „vidi vraga kako čaga“ neće osvojiti nagradu na Goranovom proljeću. Pjesme tvore suvislu cjelinu, no ne zovu previše na opetovana slušanja, osim ako glavni argument nije: „a stvarno su se potrudili“.

Zaključna pjesma na albumu „Reci bilo što“ odudara od albuma što dozvoljava insturmentima da se čuje njihovo odzvanjanje i da se sastav odmakne od onog što inače radi. Izlazak iz zone komfora čini svoje. Čekamo treći album za konkretnije korake u tom smjeru. Ovakav indie pop-rock polako izlazi iz mode, vrijeme će pokazati čemu će se prikloniti Lika Kolorado.

Ocjena: 7/10

(Classic Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X