Lorde ‘Pure Heroine’ – Novi Zeland više nije ‘kraj svijeta’…

Novozelanđanka Ella Maria Lani Yelich-O’Connor umjetničkog imena Lorde jednako je glazbeno iznenađenje s južne hemisfere kao što je to prošle godine bio Australac Gotye.

Lorde 'Pure Heroine'

Njen singl „Royals“ je nakon računanja ugrubo na Youtubeu pregledan oko 200 milijuna puta, što je uistinu respektabilna brojka. A kao što to obično biva u našem mikro svemiru, u Hrvatskoj je to (kao i nebrojeno puta do sada u sličnim situacijama) bilo prezentirano kroz prizmu da je cura napola Hrvatica, što je naravno u cijeloj priči manje bitno. Ali ako je i to doprinjelo masovnom uvrštavanju pjesme „Royals“ i na formatirane radio postaje, onda se može reći: „ajd’ bar neka korist za domaće slušateljstvo zbog nečijih korijena.“

Otkud takav uspjeh dark wave mlade autorice i pjevačice nepobitno se može iščitati iz neobičnosti pjesme „Royals“. Ista izuzetno dobro korespondira sa zahtjevima globalnog pop ukusa, kao što je i vješto protkana harmonija autentičnog melosa jednog podneblja koji do sada nije bilo eksploatirano na toj razini. Riječ je naravno o zbornom refrenu čija harmonija se gotovo talasa u ritmu Pacifika i glazbe tamošnjih otočkih kultura. „Royals“ je tako dokaz da je svijet spreman na te harmonije, kao što je i Lorde eklatantan primjer autorice koja to zna čulno zapakirati.

Nema boljeg scenarija za debitanticu i njen prvi album „Pure Heroine“. No sing je jedno, a album drugo. U album se osjetno umiješao živac biznisa, tj. smještanje Lorde u nišu ‘srodnih’, tj. tu modernu ladicu heroin chic pjevačica koje igraju na zagasite tonove i hermetični ugođaj u kojem je Lana Del Rey prva nositeljica lente. Lana Del Rey gotovo u potpunosti isijava iz pjesme „Tennis Court“ koja otvara album „Pure Heroine“. Nije to samo isti ugođaj, već gotovo i plagirani harmonijski niz. Takav poredak stvari već na samom početku Lorde stavlja u sjenu popularnije Amerikanke, umjesto da ukazuje na njenu osebujnost i svježinu koju nosi. Isti je to minimalizam i isti synthpop.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nlcIKh6sBtc[/youtube]

Druga po redu „400 Lux“ na sreću nudi dovoljno pristupa iz osobnog kuta čime se Lorde othrvava pomisli da je u pitanju klon Lane Del Ray. „Royals“ nakon nje očekivano je i potpuno opravdanje toga da je Novozelanđanka najupečatljivija kad sluša svoj unutrašnji glas. „Ribs“ koja decentno ubrzava ritam u subsoničnom bas dijelu zvučne slike fluidni je i ujedno najbezbolniji prijelaz s najvećeg hita na albumu. „Buzzcut Season“ je pak dokaz kako pamtljivo slaganje harmonije s „Royals“ nije bio puki slučaj i kako Lorde jako dobro vlada materijom, kao što to kasnije još plastičnije dokazuje „White Teeth Teens“. Utjecaj Lane Del Rey popušta ustupajući prostora jednom drugom utjecaju, onog Sinead O’Connor s početka njezine karijere, pa se ovdje treba podvući crta za sve one napaljene za porijeklo i reći kako Ella Maria Lani Yelich-O’Connor svoju glazbenu istančanost duguje u dobroj mjeri i irskoj krvi u sebi.

Zanimljiv je i taj novozelandski kut glazbenog doživljaja; dok „Team“ decentno crpi evropske utjecaje, „Glory And Gore“ i „Sane“ se kroz jednaku prizmu napaja američkim R&B-ijem. Završetak albuma neočekivano osvježava minimalistički ali upečatljiv upliv električne gitare koja je do tada bila nezamjećena. SA svega dva repetitivna akorda „A World Alone“ tako kao da oproštajno otplovljava na pučinu ostavljajući dovoljno elektriciteta u zraku.

Zaključak je kako je „Pure Heroine“ zanimljiv je album i izvan žanrovskog okvira. Lorde se predstavila s 10 pjesama koje dobro međusobno korespondiraju i zatvaraju cjelinu iz koje samo strši taj „Tennis Court“ Lana Del Rey moment koji je marketinški možda i opravdan, ali od samog početka navodi na krivi put, jer Lorde ima sasvim dovoljno toga za reći na svoj vlastiti način. I na sreću obuzdala je ego i pravilo odlučila kako je za prvi album 10 pjesama sasvim dovoljno.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X