Lucky Chops i Gogol Bordello u Tvornici kulture – divlja fešta veselih imigranata

Nakon tri i pol godine u rasprodanu Tvornicu kulture u sklopu turneje ‘Seekers and Finders’ vratila se svjetska gypsy punk atrakcija Gogol Bordello, uz potporu otkačenih njujorških puhača Lucky Chops.

Gogol Bordello u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

U Tvornicu je sinoć trebalo doći ranije jer se unaprijed znalo da je koncert rasprodan. Organizator je potencijalnim problemima uzrokovanim migracijom publike poradi tekućih pitanja za vrijeme koncerta doskočio otvaranjem šankova ispred miks pulta i na galeriji, jer je prohodnost u prostoru ispred pozornice svedena na razinu misli i molitve. Drugim riječima, uvjeti za uživanje u večeri divljeg “ciganskog punka” bili su idealni.

S voljom i na vrijeme večer je otvorio njujorški brass odred Lucky Chops koji se u Zagreb vratio tek nešto manje od deset mjeseci nakon što je na samostalnom nastupu u Boogaloou rasplesao pun klub, a ništa manje suzdržani nisu bili ni sinoć kao predgrupa u sat vremena nastupa u Šubićevoj gdje su na moderan i otkačen način demonstrirali kakve se sve zvukove dade izvući iz puhačkih instrumenata, a da se pritom ne posustane u konstantom skakanju i izvijanju na pozornici.

Lucky Chops u Tvornici kulture (Foto: izidor Tačković)
Lucky Chops u Tvornici kulture (Foto: izidor Tačković)

Za vrijeme njihovoga nastupa Tvornica se nije prestajala puniti, pozicije su okupirane, a ljudi na njima čvrsto ukopani. Prosječna dob posjetitelja kluba bila je znatno snižena, toliko da se u publici našla čak i jedna beba! Budući da su Lucky Chops i više nego pošteno svojim nastupom zagrijali okupljene, pauza između dvaju točaka je potrajala predugo, gotovo pola sata, pa se pred nastup glavne atrakcije večeri već prilično u zraku osjećala napetost.

A zatim su, poput bande gusara, na pozornicu uletjeli Gogol Bordello, uz zvuke “Break into Your Higher Self” s novog albuma “Seekers and Finders” i kao da se detonirala nova bomba energije. Već na sljedećoj, “Not A Crime” s više mjesta iz publike poletjele su čaše piva, da bi s izvedbom starog hita “Wonderlust King” bio dosegnuto oduševljenje koje naoko nije stalo do kraja koncerta.

Gogol Bordello u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)
Gogol Bordello u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Materijal s novog albuma (o kojemu smo na našem portalu pisali u prilično negativnom svjetlu) utopljen je u valu starih uspješnica, prvenstveno sa sada već kultnih ploča “Gypsy Punks: Underdog World Strike” i “Trans-Continental Hustle” koje su zajedno činile više od polovice koncerta, pa su tako njihove političke poruke nadglasale tečajeve samopomoći, a njihova energija se pretočila i u “Sabateur Blues” i “Walking on the Burning Coal” i ostale.

Teško je pobrojati što se sve događalo na pozornici, gužva je tamo bila konstantna, a vrhunac je dosegla kad im se pridružio još i dio Lucky Chopsa. Karizmatični Eugene Hütz kao predvodnik cirkusa naoko je više vremena provodio u zraku nego na daskama, a harmonike, violine i gitare plesale su u glazbenom vrtlogu cijelo vrijeme. Najvećim koncertnim hitovima još jednom su se pokazale iskrena zahvala piću “Alcohol” s deset godina starog albuma “Super Taranta”, te nabrijavajuća himna iseljenika “Immigraniada (We Comin’ Rougher)” s tipičnim porukama ljubavi i jedinstva koje, kad dolaze od ove šarene ekipe nanešene iz svih krajeva svijeta, zvuče doista autentično.

A iznad svega, nemoguće se ne diviti neumornoj predanosti kojom ovaj bend jednostavno oduševljava. I zato se treba odazvati svaki put kad nas pozovu, da zahvalimo još jednom, i njima i alkoholu.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X