M.O.R.T. ‘Standing Runningman’ – uspješno prevladavanje krize četvrtog albuma

Sve češće koncertiranje van granica nekadašnje Jugoslavije je povuklo pitanje izdavanja albuma na engleskom jeziku. Korni grupa je probala, Gibonni je probao, pa što ne bi i M.O.R.T.?

M.O.R.T. ‘Standing Runningman’

Rezultati uopće nisu loši. Zapravo, ovo nije čisti engleski album, desetominutna freak-folk(?) mantra “O jeziku” je napisana na “našem”, i s razlogom je stavljena na kraj albuma, slušljivija je od “Revolution No. 9” Beatlesa. Isto tako, engleski izgovor je bolji od onog kakvog je onomad pokazala Ingrid Antičević Marinović.

U dosadašnjoj diskografiji ovo je kreativno najšarolikija kolekcija pjesama s najviše iznenađenja u pozitivnom i u negativnom smjeru. Sastav i dalje tutnji, grmi i razvaljuje garažni psihodelični hard rock, pri čemu ne zvuče anakrono, nego kao umjetnici koji su prihvatili i nove smjernice u modernoj žestokoj muzici. Ivan, Jakov, Bože i Mile su naslušani momci koji nisu postali salonski rokeri zabavljeni svojim unutarnjim svijetom i ničim drugim, nego su i dalje šljakeri blagoslovljeni darom da bukom i dernjavom oblikuju suvislu emociju. To su i dalje četiri prijatelja koji se druže preko muzike i koji sviranjem kažu mnogo toga što ne uspiju riječima. Do sad objavljeni singlovi “Standing Running” “I Don’t Believe In You” djeluju bolje u kontekstu albuma nego kao pipci koji će primamiti slušatelja da kupi, posudi ili ukrade album. Enigma je kako su momci birali singlove, jer se doima kako su najbolji aduti još u rukama: “It I Don’t Make It” je možda najbolji primjer za to.

Paradoksalno, iako i na engleskom jeziku pjesme zvuče dobro, pjevanje na hrvatskom ovim djelima daje drugu “frekvenciju”, odnosno, dobivam dojam kao da slušam Martina Sagnera u ulozi Dudeka u nekoj engleskoj ruralnoj sredini. Vjerojatno bi i to bilo dobro, ali kad se slušatelj navikne na vrhunsko, onda povremeno kuka ako je “samo dobro”.

Preostaje nada da će ovaj engleski album učiniti ono što se traži od njega, a to je da publiku van “ovih prostora” sprijatelji s ovom grupom, a za to se treba poklopiti nekoliko stvari. “Standing Runningman” je solidan početak u tom smjeru.

Ocjena: 7/10

(LAA Agency, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X