M.O.R.T. u Kuglani – Punk-psihodelija u čarapama

Sinjski rokeri, vlasnici neslužbene titule ‘trenutno najboljeg domaćeg rock benda’, jučer su prvi put u Šibeniku održali samostalni koncert.

  •  
  •  
M.O.R.T. u Kuglani (Foto: Kuglana)
M.O.R.T. u Kuglani (Foto: Kuglana)

Nije se jednom u nas dogodilo da hype, spontano ili umjetno stvoren oko alternativne skupine mladića, naglo splasne. Spasiteljima ili novima nadama hrvatske rock scene proglašavani su u prošlosti mnogi, od kojih većina danas tavori na rubovima scene. Pitajte Overflow, The Babies, Gatuzo, Voodoo Lizards i sve one koji su na trenutak izvirili glavom na površinu medijske zainteresiranosti, a već u idućem trenutku vraćeni su u masovni zaborav, bez da su izgubili na kvaliteti ili ambiciji.

Sinjski M.O.R.T. upravo je u fazi naleta, srećom po njih, nimalo umjetno konstruiranoj. U desetak godina koliko se drže na okupu, prošli su od lokalnog obožavanja, preko izdanja za „Slušaj najglasnije“ i uspona na društvenomrežnim kanalima, do prvog „pravog“ albuma za Croatiju Records i nekoliko spotova/hitova. Mediji željni udarnih naslova već su istrčali nekoliko koraka unaprijed, proglašavajući M.O.R.T. trenutačno najboljim rock bendom u zemlji. Možda jesu, možda nisu, no bitno je da se M.O.R.T.-ovci još uvijek smiju na račun tih zaključaka. Ili barem tako tvrde.

M.O.R.T. je jučer u šibenskoj Kuglani privukao oko dvjestotinjak zainteresiranih, što je deset puta više nego što ih se nacrtalo pred pozornicom u travnju ove godine, kada su zvijezde „Kulturaljke“ bili Pipsi i Brkovi, a M.O.R.T. je poslužio za zagrijavanje. Na tom šibenskom mikroprimjeru je, eto, ogledno koliko su sinjski rokeri u samo nekoliko mjeseci uspjeli dobaciti sa spotovima „Nina“, „Tango“ i „Meni se pleše“, singlovima koji ustvari ne otkrivaju u potpunosti pravu zvučnu istinu o M.O.R.T.-u.

Vizualno, radi se o tri metalca u pozadini te pjevaču koji izgleda kao netko kome je nakon „Filigranskih pločnika“ muzika prestala postojati. Iz zvučnika, pak, izlazi nešto sasvim drugačije – M.O.R.T. kombinira punk, blues, psihodeliju i garažu, s reminiscencijama na upečatljive trenutke labuđeg pjeva yu-rocka. Usvirani bez greške, gotovo pa rutineri, M.O.R.T.-ovci u pjevaču, karakterističnog sinjskog imena – John, imaju najjači scenski adut. Loman u struku u maniri Gorana Bareta, naglašavajući sinjski naglasak do ekstrema, John je sinoć u čarapama, na skučenoj bini Kuglane, zorno pokazao zašto M.O.R.T. nije običan rock bend i zašto im se događa sve ovo što im se događa.

Počelo je s „Ninom“, nastavilo se „Nervoznim piletom“, „Invalidima“, „Nikotinskom krizom“, „Bukom u glavi“ i svime onime što je M.O.R.T. dosad snimio. S dovoljno šarma u stihovima, uz poneke djetinjaste fore i podosta briljantnih zvučnih slika, s uplivima razrađene žestine, M.O.R.T. je zbilja na dobrom tragu da utisne dublji pečat na ovdašnjoj klimavoj i nesigurnoj sceni. Uostalom, kada te na turneji u stopu prati nekolicina fanova iz Sinja, kako je to bilo jučer i u Kuglani, motiva ti ne treba nedostajati.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X