Majke ‘Vrijeme je da se krene – 20 godina’ – vječni vapaj za promjenom

Ključni album legendarnih Majki i jedan od temeljaca novog hrvatskog rocka doživio je svoje raskošno reizanje na 180 grama vinila, kao i na trostrukom CD boxu koji uz remasterirani album i već poznati live album iz toga vremena, ‘Život uživo’, čini i dosad neobjavljeni koncert u OTV Domu.

Majke 'Vrijeme je da se krene - 20 godina'
Majke ‘Vrijeme je da se krene – 20 godina’

Godine 1996. hrvatska se nacija klatarila izgubljena, ošamućena udarcima zadobivenim u ratu koji je prethodnih godina zaustavio ekonomiju, ali i okljaštrio cijelu jednu generaciju. Rat je završen, ali za ovu generaciju uslijedile su godine koje nisu donijele katarzu već su samo produbljivale krizu. Bilo je to vrijeme kada je trebalo zahtjevati promjene, nadu i bolji život. Bilo je to vrijeme da se krene dalje, naprijed, iz prošlosti u budućnost, sviđala nam se ona ili ne.

Surovi zeitgeist toga trenutka artikulirao je čovjek koji se klatario, naoko izgubljen i ošamućen kao i cijela nacija u prethodnom odlomku. Goran Bare, vinkovački mistik s neupitnim osjećajem za blues prevodio je bend koji je na temeljima klasičnog rocka i žestokoj izravnosti protopunka iznjedrio specifičan glazbeni proizvod miješajući slavonsko blato u kojemu je rođen sa onim vječnim blatom Mississippija u kojem su tragovi univerzalnog glazbenog bola. A kruna glazbenog uspjeha Majki došla je upravo u obliku ovog albuma, “Vrijeme je da se krene”.

Ovih deset rock kompozicija i repriza naslovne pjesme u akustičnoj izvedbi i danas mogu poslužiti kao svojevrsna ‘best of’ kompilacija benda, u rangu onoga što jedan “Born in the U.S.A.” predstavlja u katalogu Brucea Springsteena. Svaka pjesma tu je hit i koncertni favorit. Naslovna pjesma u svega sedam stihova govori o izvantjelesnom susretu sa samim sobom i svojom boli, ali sam zaziv u refrenu zaziv je za promjenom koji je univerzalan i vječan. Taj vapaj vraća se i u izravnije političko-socijalnom pozivu na bunt, “Izazivajmo nerede”: “Poniženje je ono što vlada ulicama brate/ Nezadovoljstvo je ono što te okružuje sestro… Jer nitko ne želi reći: ‘Izazivajmo nerede bilo kad i bilo gdje!’ Zora je, vrijeme je!” Ta pjesma i danas ostaje jednim od ključnih živih aduta, što govori jednako o neprilikama u razvoju našeg društva koliko o sposobnosti Majki da naprave vječno aktualnu pjesmu.

“Baretov blues” je nenadmašan primjer domaće hit blues pjesme, “Slobodna kao nikada” donosi Baretov pogled na smrt kao okončanje zemaljske patnje, tu je i atmosferični spoken-word “Cigan”… Singl “Mene ne zanima” je rock and roll bomba i danas, kao i “A ti još plačeš”. U “Odvedi me” dolazi do sigurnijeg otvaranja vrata američkog countryja, da bi na sljedećem albumu “Put do srca Sunca” u tom stilu potpuno zabljesnuli na pjesmi “Daj mi”. Tu je i “Nije lako” koja govori o odrastanju ‘misfita’ u okolini koja ne prihvaća različitost, te “Sve što osjećaš”, egzistencijalstička balada o nesigurnosti i strahu svakodnevice. Sve zajedno, te pjesme čine najčvršću hrvatsku rock and roll kolekciju iz sredine devedesetih.

Uzimajući u obzir buntovnu stranu ovog antologijskog albuma, odgovarajućim potezom doima se odluka da se promocija obljetničkog izdanja održi u klubu Jabuka koji je trenutno u otvorenom sukobu sa gradskim vlastima. Riječ je o, kako se gazda Stiv duhovito izrazio, ‘klubu za starije i nemoćne’ Jabuka, gdje su se u slavljeničkom ambijentu u srijedu 28. prosinca okupili svi ključni akteri zaslužni za uspjeh ovog albuma prije dva desetljeća.

Osim remasteriranog CD-a “Vrijeme je da se krene”, box set objavljen povodom dvadesete obljetnice albuma donosi i već poznati live album “Život uživo” snimljen 1997., koji uz energičnije izvedbe pjesama s antologijskog albuma donosi i stare favorite kao što su “Budi ponosan”, “Iz sve snage” i druge, a prožet je i Baretovim komentarima na život koji ga okružuje. Ti komentari najviše upućuju na to kako se ništa u ovih dvadeset godina nije promijenilo. Drugi CD je dosad neobjavljeni koncert iz OTV doma, koji uz sličnu setlistu donosi ipak tri pjesme više, kao što su “Fantastična vatra” i Baretov odgovor Stoogesima “89”, o godini za koju kaže da je “bila toliko značajna da sam napravio tekst za rock skladbu.”

Ta tri CD-a i ploča od 180 grama, popraćeni tekstovima članova benda, producenta Denykena te našeg urednika Zorana Stajčića, čine ovo reizdanje jednim od najbogatijih u nas, i potpuno u skladu kvalitetom sa sličnim izdanjima kakva izlaze u svijetu. “Vrijeme je da se krene” svakako je album koji takvo izdanje zaslužuje u današnjem vremenu.

A i današnje je vrijeme – vrijeme da se krene, pa kao takvo zaslužuje neki takav album koji će nas trgnuti iz letargije i potaknuti na promjene, na način na koji Majkama zbog nemilosrđa povijesti to nije uspjelo.

Ocjena: 10/10

(Dancing Bear, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X