Marianne Faithfull ‘Negative Capability’ – kasni vrhunac

Sve ove pjesme na jednom mjestu čine najbolji materijal koji je Faithfull objavila godinama, ako ne i uopće u karijeri.

Marianne Faithfull “Negative Capability”

Više kao pravilo nego kao iznenađenje dolaze albumi ostarjelih glazbenika na kojima uz minimalistične aranžmane koji prate njihove umorne glasove istresaju iskrene emocije u neke od svojih najboljih radova karijere. Upravo je takav i “Negative Capability” (naslov se referira na pojam koji je osmislio pjesnik John Keats), posljednji album dive Marianne Faithfull, na kojemu veže nove pjesme svojih suradnika s prošlih izdanja, Nicka Cavea i Eda Harcourta, s nekim od ranijih hitova svoje karijere.

Cave i Faithfull surađivali su već na sjajnom “Before the Poison” iz 2004., a koautorski odnos je nastavljen i na njezinom prethodnom albumu “Give My Love to London”, kada im se sa svojim radom pridružuje i Harcourt. Na “Negative Capability”, kao autor je tu i slavni Mark Lanegan s pjesmom “They Come at Night” koja govori o terorističkom napadu na pariški klub Bataclan otprije tri godine, a kao producent se javlja Caveov sada prvi pobočnik u Bad Seedsima, Warren Ellis, čije zavijanje violine čini balade koje tvore “Negative Capability” još bolnijima.

Sam Cave na albumu pjeva prateće vokale, a kao koautor potpisuje i najavni singl albuma “The Gypsy Fairie Queen”, pjesmu u njegovom novom, narativnom stilu pisanja srodnom materijalu s njegovih recentnih albuma. Osim Warrena, produkciju potpisuje još jedan Ellis, i to Rob, suradnik PJ Harvey, koja je pritom također surađivala s Marianne na “Before the Poison”, pa ako ćemo se prisjetiti odnosa Cavea i Harvey s polovice devedesetih, dobivamo dojam da se “Negative Capability” trudi stvari zadržati u krugu jedne proširene glazbene obitelji u kojoj su svi na nekin način povezani jedni s drugima.

Od poznatog materijala ovdje prezentiranom u novom Ellis/Ellis ruhu tu je i zaštitna pjesma Faithfullove i njezin prvi hit, klasik Rolling Stonesa “As Tears Go By” koji danas zvuči doista kao čeznutljiv pogled starice u prošlost, što je teško mogla tako obojati iskustvom kad ga je prvi put snimila sa samo sedamnaest godina. Osim nje možemo čuti i novu verziju “Witches’ Song” izvorno objavljene na kultnom albumu “Broken English” koji je izašao u dan točno prije trideset i devet godina prije “Negative Capability”, kao i “It’s All Over Now, Baby Blue” Boba Dylana koju je pjevala i sredinom osamdesetih na “Rich Kid Blues”.

Od novog materijala izdvaja se fantastična “Misunderstanding” koja otvara album i dvije posvete prijateljima koji su je nedavno napustili, a to su “Born to Live” za Anitu Pallenberg, te “Don’t Go” za njezinog pokojnog gitarista Martina Stonea. Tu je i autobiografska “In My Own Particular Way”, a sve ove pjesme na jednom mjestu čine najbolji materijal koji je Faithfull objavila godinama, ako ne i uopće u karijeri.

Album dolazi i u deluxe izdanju koje donosi tri dodatne pjesme, dvije pariške (“No Moon in Paris” i “They Come at Night”) se ponavljaju, s time da potonja Laneganova zvuči još bolje u svojoj alternativnoj verziji, a tu je i “Loneliest Person” britanskog benda iz šezdesetih Pretty Things koja se savršeno uklapa u ostatak materijala i šteta se zadovoljiti standardnim izdanjem albuma na koji nije uvrštena.

Marianne Faithfull napunit će idući mjesec sedamdeset i dvije godine i nažalost nije nam strana pomisao da se njezina karijera bliži kraju, pogotovo imajući na umu zdravstvene probleme koji ju prate u posljednje vrijeme. Kao utjeha može nam poslužiti činjenica da je ta ista dugogodišnja karijera pred svoj kraj okrunjena jednim od njezinih najboljih izdanja kojem ćemo se s ljubavlju vraćati u neke večernje sate, možda kad se vani igraju djeca, a nama, naoko bez razloga, poteku suze.

Ocjena: 9/10

(BMG Rights Mgmt France SARL, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X