Marijan Ban dobio svoju pjesmaricu u seriji Zabavnih melodija

Marijan Ban, nekadašnji frontmen grupe Daleka obala, zasluženo je dobio pjesmaricu koja broji čak trideset pjesama.

Marijan Ban

Izdavačka kuća Cantus objavila je novi album u zbirci Zabavnih melodija. Marijan Ban, nekadašnji frontmen grupe Daleka obala, zasluženo je dobio pjesmaricu koja broji čak trideset pjesama.

Ovaj velikodušni Splićanin – koji se svojedobno odrekao tantijema za ‘Morsku vilu’ u korist obnove škole u Sisku – prvi je koncert s Dalekom obalom održao u kinoteci Zlatna vrata u Dioklecijanovoj palači, u Getu, 27. studenog 1988., a 1990. godine nepovratno su otplovili u glazbene vode.

Iz predgovora Bojana Mušćeta doznajemo:

„’Morske vile’, ‘Morski psi’, ‘Ruzinavi brodovi’ i ostale valovite note plove i rone ‘Od mora do mora’ uza svoga autora (koji ime dijeli s jednom, a prezime s drugom hrvatskom budnicom) posve su uronjene u jedinstven glazbeni akvatorij. Marijan Ban, vječiti zaljubljenik u more, kormilar, jedriličar, mehaničar i što sve ne, svoje je stihove i note iz podmorja vlastite inspiracije izbacio na površinu u bliskim susretima s Dalekom obalom.

U bendu kojeg je osnovao 1985., pa sve do kraja inicijalnog djelovanja petnaestak godina kasnije, Bana će se ponajviše prepoznavati kao vokalnog solista rašpavoga izričaja, izvođača skladbi koje su ponekad bez glave i repa, s čudnim stihovima i rimama, a koji ponekad zvuče kao rečenice iz novinskih izvještaja. Čut ćemo tako neki eho (sonar) Toma Waitsa, ali i opaziti produljenu lozu koju je izvedbom i autorstvom zasadio Toma Bebić.

Marijan Ban jedan je od onih koji su otkrili da u Dalmaciji poetski potentni motivi nisu samo „stina i maslina” nego to mogu biti i regatavanje, zapjenjeni valovi, brodski motori, pa čak i ruski špijuni. Njegovi su stihovi nesputani, razigrani i iskreni, a glazba snažna i uvjerljiva, kao i more.”

Djelatnosti Cantusa su diskografsko, notno i knjižno-publicističko nakladništvo, a sve u području glazbene umjetnosti. Zabavne melodije tako su dio Cantusovog širokog portfelja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X