marisol: Glazba može biti terapeutska, a svaki dan nudi motive za neku novu pjesmu

Jedan od debitantskih albuma koji su obilježili ovu godinu, posebno u okvirima domaće pop scene, svakako su ‘Žene mape’ dvojca po imenu marisol koji sačinjavaju Erol Zejnilović i Josipa Granić. Uoči koncerta koji će u četvrtak, 23. rujna održati u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti otkrili su nam, između ostalog, kako je započela i kako se razvijala njihova glazbena priča, zašto svoju glazbu nazivaju mango popom te kako je klasična gitara ‘pomaknula’ zvučnu sliku njihovog prvijenca.

Marisol (Foto: promo)

‘Ajmo od početka – kako je krenula čitava priča o marisolu, tko je bio ‘idejni začetnik’?

marisol: Pojam ‘idejni začetnik’, između ostalog, čest je književni pojam za osobu koja donosi nove ideje koje su u povijesti književnosti rezultirale nekim novim književnim pravcem ili čak cijelim novim umjetničko – povijesnim razdobljem, tako da ste nas već u prvom pitanju (možda ne znajući) počastili velikim komplimentom. Ideja o marisol nije bila jasna sve dok nismo shvatili da iz naših opuštenih jamova u kućnoj atmosferi nisu nastali obrisi pjesama koje su i na albumu ”Žene mape”. Začeće ideje dogodilo se na jednom ljetnom druženju gdje smo se dogovorili da će Erol biti moj instruktor bas gitare, ali već na prvom satu ta ideja je pala u zaborav jer je Erol uzeo u ruke moju polurazbijenu prašnjavu akustičnu gitaru i krenuo svirati, a ja pjevati. Sve ostalo dogodilo se nekako organski, samo od sebe, bez nekog posebnog brainstormanja i plana.

Pandemija i lockdown donijeli su i neke pozitivne stvari na našoj sceni pošto su nemogućnost održavanja koncerata i višak vremena mnogi muzičari iskoristili za pokretanje nekih novih projekata i bendova. Da li je i kod vas bilo tako, koliku je ulogu imala korona u nastanku marisola i albuma „Žene mape“?

marisol: Sve pjesme su nastale prije pandemije, a završni aranžmani i miksevi su dovršeni usred lockdowna, tako da ovaj album ne možemo nazvati u potpunosti pandemijskim, ali definitivno je ta cijela situacija ostavila pečat na konačnom zvuku i atmosferi albuma. U jesen 2020. smo definitivno odlučili da idemo van s albumom prije sljedećeg ljeta, iako je u tom trenutku bilo neizvjesno hoćemo li uopće moći promovirati ga uživo. Ljeto 2021. je bilo malo bolje od prethodnog što se tiče količine svirki, ali organizatori koncerata i festivala su uglavnom angažirali već provjerena imena, nije bilo lako dobiti priliku za nastup kao potpuno novi izvođač. Bez obzira na sve to, zadovoljni smo sa reakcijama i čekamo svoju priliku da se dokažemo uživo u punom sastavu, ova promocija nam je prva prilika za to.

Marisol (Foto: promo)

Svojoj glazbi nadjenuli ste simpatičan naziv mango pop. Koja bi bila definicija mango popa? Čini mi se da ste tim nazivom na neki način preduhitrili kritičare i njihovu sklonost da bendove guraju u ladice

marisol: Sjedi 5! Istina – sklonost (ne samo glazbenih kritičara) da se sve trpa u neke ladice svojstvena je ljudima da bi izbjegli kaos i ‘uveli red’. Zato smo sami bacili udicu o mango popu i time izbjegli definiciju, a ostavili malo više prostora za asocijacije. Svakako se radi o nekoj vrsti popa, a mango asocira na miris i okus ljeta, na geografski tople predjele, na nešto ukusno i fino, što bismo htjeli da naša glazba zrcali.

Album je od strane kritike ocijenjen u superlativima, pri čemu se kao reference među ostalim spominju Mediteran, bossanova, europski pop šezdesetih, dream pop, easy listening jazz te autori u rasponu od Sergea Gainsbourga i Jane Birkin do Bebel Gilberto. Koliko se slažete s tim ocjenama i postoji li nešto za što smatrate da nitko od kritičara nije ulovio?

marisol: Pjesme smo počeli stvarati s početnom idejom da zvuk ide prema synth popu, klasična gitara nam je služila kao instrument za komponiranje. U jednom trenutku smo odlučili ubaciti tu gitaru u zvučnu sliku i ona je u velikoj mjeri zaslužna što se sound albuma pomaknuo prema Mediteranu i bossa novi, zahvaljujemo još jednom našem producentu Mariju Krniću što je pristao s nama ući u taj mali eksperiment. Sve reference u recenzijama su dobro pogođene, ali ako baš idemo tjerat mak na konac, nama je ipak malo draža Astrud Gilberto od Bebel.

marisol (Foto: promo)

Osim što je producirao album, Mario Krnić ga je i miksao te masterirao zajedno s Igorom Ivankovićem, a surađivao je i prilikom rada na aranžmanima. Gotovo da bismo ga mogli proglasiti trećim članom benda, svojevrsnim čovjekom iz sjene?

marisol: Istina, bez njega bi naš album sigurno zvučao potpuno drugačije. Kako? To ne možemo niti nagađati. Radeći zajedno na aranžmanima, po principu da se svaka ideja zabilježi i da se svakoj da prilika, je i nastala ta raznovrsnost i ranije navedene reference. Troje ljudi i njihove svjesne i nesvjesne glazbene podloge nastale kroz godine utisaka stvorenih slušanjem i voljenjem različite glazbe svakako su pridonijele žanrovskom obilju na albumu i udaljile ga od strogih žanrovskih kalupa.

Kako općenito izgleda vaš kreativni proces, odnosno kako nastaju pjesme marisola?

marisol: Taj proces započeo je i prije nastanka marisola, neki tekstovi i melodije nastali su davno prije, neki na licu mjesta u našim zajedničkim jam sessionima. Iako je naš prvi album završen i pušten da živi neki svoj život, naš proces stvaranja i dalje traje. Svaki dan je nova prilika i nudi motive za neku novu pjesmu ili barem neki njezin komadić koji ne nastaje samo kad smo zajedno. U svakom slučaju, nema zadanih pravila kojih se držimo, nema jedinstvene formule. Nastaju opušteno, to je najbliže odgovoru.

Marisol (Foto: promo)

Zanimljiv dio priče su mi i vaši tekstovi koji često imaju tematiku dosta ozbiljniju od glazbe koja je prati. Što vas sve inspirira kao tekstopisce?

marisol: Život često nudi ozbiljne teme, a glazba je ta koja može biti iznimno asocijativna pa čak i terapeutska, pa ako ‘ozbiljnu’, svakodnevnu tematiku obučete u malo veselije, opuštenije glazbeno ruho, onda se razbija ta ozbiljnost koju spominjete. Tekstovi su zbir naših iskustava: putovanja, introspekcije, želja, nadanja, pitanja, odgovora, izbora, odluka…

Uoči izlaska albuma snimili ste kratki film u hvarskom hotelu Arkada gdje ste odsvirali četiri pjesme. Recite mi nešto više o tome, da li se, barem djelomično, radilo o ‘potezu iz nužde’, s obzirom da u tom trenutku nije bilo mogućnosti za koncerte?

marisol: Album je bio spreman, upakiran i s mašnicom usred lockdowna koji je definitivno smanjio opcije za početak našeg glazbenog putovanja. Ne znamo je li to na sreću ili žalost, jer da nije bilo tako sigurno ne bismo imali tu glazbenu hvarsku priču – film, na koji smo jako ponosni i svakako ne bismo otišli na taj put u vrijeme kad se baš nije putovalo. Ne bismo rekli da je bio potez iz nužde, više win-win potez, jer nismo imali zacrtan plan koji nam je ova situacija pokvarila. Više je bila riječ da nakon prvog singla ponudimo našim slušateljima komadić nečeg lijepog, a i da sami sebi pružimo priliku da malo zasviramo dok su pozornice bile mrtve.

marisol razglednice

Približava se svirka u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, što nam pripremate, što možemo očekivati? Osim, dakako, proširene postave benda.

marisol: Pripremamo scenografiju na kojoj rade Vanja Magić i Iva Peručić, a publika će moći kupiti i posebno dizajnirane glazbene marisol razglednice koje imaju kod za download albuma. Što se tiče samog koncerta, uz predstavljanje proširene postave (Jerko Jurin na bubnjevima, Marino Vinja na basu i synthevima, Katarina Matković na pratećim vokalima), odsvirat ćemo jednu novu pjesmu i dvije obrade koje su nam posebno drage, jedva čekamo da čujete!

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X