Marko First objavio album ‘Go-To-To!’

Zagrepčanin Marko First vrlo je poznato ime u glazbenim krugovima kao iznimno vrstan violinista.

Marko First ‘Go-To-To!’

Marko First surađivao je ili surađuje kao član ili gostujući član s izvođačima poput Cinkuši, Massimo Savić, Jazz orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Valungari, Miroslav Škoro, Jaques Houdek, Bobo Knežević, grupa Picksiebner, grupa Pavel, grupa Bang Bang, etno jazz sastav Giipuja, Balkan Zoo, Mate Matišić, Alejuandro Buendija, More Love Ensemble itd. Radi glazbu za igrane i dokumentarne filmove, animacije, jinglove i reklame.

Od 2016. glazbenik je u orkestru Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Višestruki je dobitnik nagrade „Status“ HGU-a.

Album “Go-to-to!” nastao je iz potrebe da se na jedno mjesto okupe sve glazbene ideje koje već neko vrijeme skupljaju (digitalnu) prašinu, a nisu našle svoje mjesto u nekom od već postojećih projekata.
Veći dio albuma sniman je u studiju „Sviranka“ koji se nalazi u sklopu obiteljske kuće Firstovih što je išlo na ruku ideji da na albumu gostuju članovi obitelji, bliski prijatelji i kolege.

Marko First (Foto: Mario Kociper)

Na albumu je 12 kompozicija napisanih u razdoblju od 10 godina, naslovljenih prema krivo izgovaranim riječima sina, te snimljenih tijekom prva četiri mjeseca 2024.

Kako zvuči Firstov životopis, tako nekako zvuči i njegov album. Od možda na oko ne spojivih kombinacija instrumenata, muzičara i stilova, First je vješto izbalansirao uhu spojive instrumentale kombinirajući tradicijske i klasične instrumente (nerijetko s efektima) , synth zvukove, vlastiti glas kao harmonijski instrument, groovove nastale spajanjem ritam mašine s modernim i tradicijskim perkusijama itd… Instrumente koristi na nekonvencionalne načine pa tako brač ne zvuči kao brač, a violina ponekad igra ulogu violončela ili el. gitare. Uspješno je spojio kalimbu s usnom harmonikom i roženicama, a drombulju s cindrom i synthom. Album Go-to-to! u jednom trenu podsjeća na album Tool-a, a u drugom daje osjećaj slušanja soundtracka igranog filma. First će nas u svom first (prvom) albumu prošetati kroz vlastitu (eklektičnu) karijeru od prvog srednjoškolskog benda do ozbiljnog muzičara i producenta.

U nastanku su sudjelovali:

Marko First: violina, viola, kontrabas, električna violina, akustična gitara, električna gitara, bas gitara, synthevi, klavir, brač, cindra, gajde, roženice, usna harmonika, tongue drum, kalimba, udaraljke, glas, produkcija, mix i mastering

Ivi First: drombulja i dizajn covera
Ivor First: glas
Enos Kugler: bubnjevi
Borna Šercar: bubnjevi
Marko Meštrović: bubnjevi i djembe
Dragan Đokić: bubnjevi
Mario Rašić: bas gitara
Goran Delač: bas gitara
Aldo Foško: bas klarinet
Petar Ćulibrk: klavir
Mladen Kosovec: harmonika
Nikola Santro: tonsko snimanje bubnja

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X