Mašinko ‘Danas ću, sutra ću’ – najozbiljniji album punk zajebanata

Sazrijevanje, sasvim logično, može predstavljati priličan problem grupama kojima je zajebancija od početka bila sastavni i neizostavni dio izričaja, grupama poput zagrebačke šestorke Mašinko, svojedobno nazivane i ‘bendom koji pjeva samo o cugi’.

Mašinko “Danas ću, sutra ću”

U životu svakog punkera, barem većine njih, dođe vrijeme kada marte pospremi u ormar gdje čekaju na sve rjeđa ukazivanja na koncertima heroja iz mladosti, mjesto u parkovima zamijeni onim u uredu ili skladištu, a riffovi i tupa-tupa ritmovi polako utihnu pred zvukom alarma koji ih tjera na šljaku. Slična je situacija i s punk bendovima koji u nekom trenutku svoje karijere i glazbeno i tekstualno moraju sazrijeti ukoliko se ne žele pretvoriti u vlastitu karikaturu. Sazrijevanje, sasvim logično, može predstavljati priličan problem grupama kojima je zajebancija od početka bila sastavni i neizostavni dio izričaja, grupama poput zagrebačke šestorke Mašinko, svojedobno nazivane i ‘bendom koji pjeva samo o cugi’. Srećom, takve zamke na ovom su albumu uspješno izbjegli.

Svako novo izdanje Mašinka sadržavalo je sve više, uvjetno rečeno, ozbiljnijih pjesama u kojima su se okretali socijalnoj tematici, odrastanju te zabludama i razočaranjima koje nosi sa sobom. „Danas ću, sutra ću“ u tom je kontekstu, posebno po pitanju stihova, njihovo najzrelije ostvarenje s, kako je u press materijalima pojasnio gitarist Andrija Ražnatović, ‘mnogo pjesama prošaranih dozom sjete prisutnije nego do sad’.

Kroz novih 12 skladbi tako dominiraju beznađe i srednji prst nabijen u facu odgovornima za svijet u kojem živimo, što savršeno ocrtavaju stihovima poput „uništili su san deset generacija“, „čekamo da nas nahrane klade, krediti i kriptovalute“ ili „nakon 4 godine faksa i tri stažiranja/živčanoga sloma silom prilika“. U „Cmrok 2“ istog neprijatelja gađaju drugim oružjem kao što su sarkazam i ironija, a pauzu od bijesa i sjete uzimaju punk romantikom „Mirta“ i duetom s Lovely Quinces „Jedne davne jeseni“ koje bismo mogli opisati kao Oružjem protivu otmičara na spidu.

Promjene nisu toliko izražene u glazbenom smislu pa su referentne točke i dalje američka, preciznije kalifornijska scena (NOFX, Bad Religion, Rancid) uz ovdašnje punk institucije Atheist Rap, rano Hladno pivo i KUD Idijoti. Svakako treba spomenuti i produkciju koju uz članove grupe potpisuju Mark Mrakovčić i Leonard Klaić i koja zvuči razorno i napumpano poput njihovih američkih uzora. Puno pozornosti posvećeno je i aranžmanima, posebno međuigrama gitarističkog trojca, a nisu zanemarili ni svoj trademark – melodične i zarazne refrene.na kojima se pjevaču Šulcu redovno priključuje i ostatak benda.

„Danas ću, sutra ću“ u odnosu na izravne prethodnike, split album s Debelim precjednikom „Majmun godine“ i još uvijek im najboljeg izdanja „Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše“, ipak malo zaostaje, ponajprije jer na njemu nema pjesme jačine „Odzvanjala je pjesma“, „Djevojka s prosvjeda“, „Kada idemo van“ ili „Srkijev san 21“. To ni u kom slučaju ne znači da se radi o lošem materijalu budući da su „Mirta“,„Veća lopata“, „Tu smo gdje smo“, „Punim plućima“, „Jedne davne jeseni“ i „Ona stoji na vratima i negoduje“ tek neznatno slabije od navedenih uspješnica starijeg datuma.

S druge strane, „Cmrok 2“ nije bio najsretniji odabir za singl s obzirom da je riječ o stvari koja djeluje previše slično Atheist Rapu, a ispod dosadašnje razine kvalitete ostale su i „Perice“, usprkos efektnom citiranju legendarnog filma „Tko pjeva, zlo ne misli“, te „Izgubljenom vremenu“ koju je pokvario ne baš najuspjeliji refren.

Ocjena: 8/10

(Dostava zvuka/Dirty Old Label, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X