Međuzemlje na hrvatski način

Moram priznati da sam se suzdržavala od pisanja o dokumentarnom serijalu ‘Hrvatski kraljevi’. Sklisko je to područje: ako slučajno iz hvale sklizneš u kritiku nečega što izgleda tako moćno, dovodiš se u opasnost da budeš proglašen zavidnikom, ignorantom, a ako se u obzir uzme i tema serijala, nije isključena ni pokoja etiketa državnog neprijatelja, nehrvata, jalnuškog diletanta i slično.

Hrvatski kraljevi (HRT)

Ono što je mene osobno najviše zasmetalo je autorovo prikazivanje sebe samoga kao renesansnog čovjeka koji je praktički zagrebao u svaki segment ovog filma: osim što potpisuje scenarij i režiju, Domagoj Burić je komponirao i glazbu, odsvirao i neke instrumente, a pritom se još i pojavljuje i u ulozi kneza Domagoja, te navodno još nekim minornim ulogama. Da je kojim slučajem budžet serijala bio malen, ovakav bi postupak imao smisla jer bi značio uštedu i kao takav bi mogao izazvati simpatiju, no budući da je riječ o najskupljem projektu HRT-a običnom gledatelju ovo naprosto izgleda kao uznapredovali ego trip i demonstracija moći. Tim više što je serijal produciran u vrijeme kada je njegov autor bio na funkciji direktora programa HTV-a, što znači da je jedan od poslova neminovno trpio, a po konačnom proizvodu vidimo da to nije bio film.

Naposlijetku, postavlja se pitanje kome će se i kako isplatiti činjenica da je filmsko rekonstruiranje rane hrvatske povijesti koštalo tolik novac. Iako je Burić vrlo lukavo u priču uveo znanstvenike s Oxforda, Cambridgea i Sorbonne, nekako je teško za povjerovati da će britanskim i francuskim televizijskim mrežama to biti dovoljno valjan razlog da otkupe proizvod HTV-a. Tema serijala nije univerzalna i sa zanimanjem ju mogu pratiti samo domaći gledatelji i eventualno oni okolnih država s kojima smo donedavno dijelili kulturni prostor, koliko god mi željeli ili mislili da nam je naša historijska uloga presudna za razumijevanje cjelokupne europske srednjevjekovne povijesti.

Iz perspektive građanke ove države, nekako se bojim da će ovim serijalom kratkoročno ipak profitirati prvenstveno stranka koja se s vlasti ne da, a sebe doživljava kao glavnog oživotvoritelja hrvatskog nacionalnog bića, još tamo od stoljeća sedmog.

Nadam se da sam u krivu. Kao što se i nadam da HTV neće s ovim serijalom prestati producirati skupe projekte i da se neće zaustaviti samo na dokumentarnim proizvodima. Vapimo za dramskim serijama kakve su se nekoć snimale, a nakon desetljeća sapunskog terora bogme ih i zaslužujemo.

Hrvatski kraljevi (HRT)

Prijašnje peglanje ekrana: Što je meni Balkan – vrijeme je da mijenjamo noć za dan

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Koluma - Peglanje ekrana

Apeli, apeli…

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57
Idi na Vrh
X