MGMT ‘Little Dark Age’ – trip je prestao pucati

Kada su MGMT prije 10 godina uzdrmali glazbeni svijet neodoljivim singlovima ‘Kids’ i ‘Time To Pretend’, činilo se kako psihodelični pop ulazi u novu fazu u kojoj eksperimenti Beatlesa, te ekscentričnost Syda Barretta i njegovih učenika poput Dana Treacyja i Robyna Hitchcocka dobivaju moderno, elektronikom i programmingom skrojeno odijelo. No novi album donosi poražavajuće zaključke.

MGMT ‘Little Dark Age’

Na narednim albumima trip je počeo sve jače djelovati pa su „Congratulations“ i „MGMT“ ozbiljno zabrazdili u onu drugu, manje popističnu i znatno razvaljeniju stranu psihodelije, dok se „Little Dark Age“ sa svojim kičastim synth-pop zvukom i slatkastim refrenima sasvim okreće komercijalnijem dijelu autorskog rukopisa Bena Goldwassera i Andrewa Van Wyngardena.

Nekadašnje kreativno ludilo ovdje nalazimo tek u tragovima, najočitije u odsutnom, usporenom pjevanju „Jamesa“, a duhove psihodeličnih mučenika istjerali su Prince, OMD, Human League, Yazoo pa čak i zaboravljeni one-hit wonderi osamdesetih tipa Nik Kershaw ili Alphaville. Kada je potraga za inspiracijom američki dvojac odvela još dalje u prošlost, u 2018. su se vratili s „Me and Michael“, soft-rock bjeguncem iz kajdanke Eaglesa, i „TSLAMP“, pjesmom uz koju bi sentiše plesala klinčadija iz slavnog francuskog teen filma „Tulum“. Ništa bolje nije prošao ni robotizirani R&B „Days That Got Away“, kao ni „One Thing Left To Try“ i „She Works Out Too Much“ koje je najlakše opisati kao „italo disco meets Kraftwerk“.

Dakako, Andrewu i Benu nitko ne brani da skladaju i sviraju što god im padne na pamet, ali „Little Dark Age“ ne sadrži gotovo ništa što bi se barem malo duže zadržalo u memoriji slušatelja, a kamoli skladbu u rangu uboda s kraja „nultih“.

Od potpunog kraha album su u konačnici spasile dvije pjesme s gitarom u prvom planu, indie pop singl „When You Die“ i čeznutljiva „When You’re Small“, stvar kakvom bi u danima „The Walla“ psihičke smetnje liječio Roger Waters.

Ocjena: 4/10

(Columbia, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X