Michael Caine ponudio konačno objašnjenje završetka Nolanovog ‘Inceptiona’

Michael Caine dao je na uvid svoje objašnjenje posljednje scene u, sad već kultnom filmu, ‘Inception’, redatelja Christophera Nolana.

Michael Caine (izvor: Wikipedia)

Podsjetimo, nakon izlaska filma 2010. godine oko posljednje scene i vrtećeg zvrka koji dijeli san od realnosti stvoreno je milijun različitih fanovskih i nefanovskih teorija.

Caine je, sada, ponudio objašnjenje iz ugla samog Nolana. Govoreći u sklopu nedavne londonske manifestacije u koju je bilo uključeno i novo emitiranje “Inceptiona” Caine se, odgovarajući na pitanja, prisjetio i trenutka kada je prvi put dobio scenarij u ruke.

“Kada sam prvi put pročitao priču sve mi je bilo tako zamršeno, pa sam mu otvoreno i rekao (Nolanu), “Ne razumijem gdje je u ovoj priči san, a gdje realnost”, objasnio je Caine.

“On mi je rekao, “Tamo gdje si ti u sceni to je realnost, realni svijet, tamo gdje te nema u sceni to je san.”

Što to onda znači za sam kraj filma?

U posljednjoj sceni, lik Leonarda Di Caprija, Dominic Cobb, susreće se na aerodromu s profesorom Stephenom Millsom, kojeg tumači Michael Caine. Profesor Stephen Mills, zatim, konačno, odvozi Cobba kući, njegovoj djeci.
Dominic Cobb u pokušaju da utvrdi da li je taj trenutak san ili java zavrti zvrk – svjestan činjenice da će se zvrk nastaviti vrtiti zauvijek ako je riječ o snu.

Gledatelj pritom vidi zvrk kako se vrti, a scena se naglo prekida prije nego li vidimo da li je zvrk pao.

No, ova Caineova intepretacija ujedno znači da je zvrk pao, dakle u pitanju je “happy end”, jer Caine je taj koji Di Caprija, odnosno Dominica Cobba dovede kući što znači da Dominic Cobb ostatak svojeg života provede sretno i berićetno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X