Michael Wolff ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ – ludi car i trijumvirat u sjeni

Gomilanjem nevjerojatnih informacija na jednom mjestu kao i živahnim opisivanjem ludila koje vlada u glavnom centru moći najveće velesile svijeta bezbroj puta će nas natjerati da se upitamo – ljudi, je li to doista moguće?

Michael Wolff “Fire and Fury: Inside the Trump White House”

Knjiga novinara Michaela Wolffa ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ prvi je publicistički bestseller 2018. godine. Nakon što su određeni dijelovi objavljeni prije same knjige, eksplodirala je pomama za ovom rekapitulacijom prvih desetak mjeseci mandata vjerojatno najluđeg i najnesposobnijeg predsjednika u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Prvi primjerci razgrabljeni su i prije nego su spušteni na police knjižara, pa se pitamo je li doista riječ o tako eksplozivnom djelu?

Ludi car

Sam Donald Trump, naravno, nije bio oduševljen onime što je čuo o Wolffovoj knjizi. Nije da bi on ikada pročitao ovu, ili bilo koju drugu knjigu. Kako autor na više mjesta objašnjava, predsjednik nema koncentracije ni za praćenje power-point prezentacije, pa tako sve informacije o svijetu gotovo intravenozno uzima s kablovske televizije, što mu pomućuje pogled i povećava ionako pozamašan odmak od realnosti.

Poput ludog narcisoidnog cara Nerona, Trump na Twitteru pjeva hvalospjeve sebi, a okružen je ljudima koji idu za njim s namjerom da ga spriječe u nastojanjima spaljivanja Rima. Osim što je praktički nepismen, Trump je potpuno nezainteresiran za bilo što osim sebe samoga i predodžbe koju ostavlja u svijetu. Želi se svima svidjeti i nikako ne može razumjeti zašto ga neki – mnogi – ne vole. Vlastite političke stavove gotovo da i nema. I on i cijeli njegov tim ušli su s očekivanjem, pa čak i priželjkivanjem, poraza koji bi im dao materijal za stvaranje slike o sebi kao žrtve namještenog političkog sustava, a na temelju toga razvili bi novu medijsku platformu u kojoj bi Donald bio glavna zvijezda.

Takva bi karijera Trumpu bila neusporedivo privlačnija od ove u kojoj je sad zapeo i poput slijepog miša tetura hodnicima Bijele kuće. Iza njegovih leđa i ispred njegova nosa na početku njegova mandata odigravala se prava sapunica u kojoj igre moći igraju potpuni amateri u nastojanjima da preuzmu kormilo administracije. Trump je u svom dosadašnjem poslovanju naučen puštati svoje zaposlenike da se bore za njegovu naklonost, pa je isti princip prenio i u Washington.

Trijumvirat u sjeni

Stvoren je tako trijumvirat u sjeni. Prvi krak činio je predsjednikov chief-of-staff Rince Priebus, doveden kao predstavnik glavne struje Republikanske stranke, koju je Trump svojom pojavom oteo bezličnim konzervativcima koji više nisu bili po mjeri glasačima. Budući da Trump nema pojma o zakonodavstvu, preko Priebusa će postaviti vezu sa elitama koje prezire i oni će obavljati svoj posao u skladu sa svojom doktrinom.

Drugi trijumvir je Trumpov zet Jared Kushner, muž de facto prve dame Ivanke (Melaniju Trump Wolff gotovo uopće ne spominje, osim naglašujući da je njen brak s Donaldom isključivo na papiru), a njih dvoje zajedno sa svojim ljudima čine frakciju koju autor naziva Jarvanka – oni su umjereni, mladi i ambiciozni, a zadatak im je pred svijetom pokušati uljepšati sliku o predsjedniku – te ga jednoga dana naslijediti.

Njihova nemeza je ludi Steve Bannon, kojega bi se moglo gotovo nazvati i koautorom Wolffove knjige, po količini informacija koje su od njega potekle. Nekadašnji urednik desničarskog portala Breitbart kao glavni strateg predstavlja sve mračno u Trumpovoj politici, od nacionalističke ekonomije do koketiranja s fašizmom, neuredan i prost, u početku je predstavljan kao čovjek koji vuče konce velike naračaste lutke s crvenom kravatom. Koliko god lud i ekstreman bio, Bannon je valjda jedini čovjek u administraciji koji ima viziju i predodžbu o funkcioniranju svijeta visoke politike.

Rat do istrebljenja

Ove tri strane međusobno vode rat do istrebljenja, ispuštaju informacije jedni o drugima u javnost, i privlače k sebi predsjednika koji ih sve sluša i najčešće postupa prema naputcima onoga s kojim je posljednje razgovarao. Dok se istovremeno pred licem svijeta odigrava cirkus neviđenih razmjera u kojem predsjednik svakodnevno vuče pogrešne poteze, valja se u blatu jednoga skandala za drugim, ne čineći nikakav napredak u političkom smislu, za petama mu puše istraga Roberta Muellera za kojeg svi smatraju da će prije ili kasnije okončati ovu ludu epizodu američke povijesti, bilo tako da dokaže optužbe o ruskoj konspiraciji ili operacije prikrivanja ili bilo kakve druge kriminalne radnje obitelji Trump.

Wolff piše kroniku sadašnjeg vremena i ne otkriva mnogo toga novoga onima koji redovno prate događanja u SAD-u, ali gomilanjem informacija na jednom mjestu kao i živahnim opisivanjem ludila koje vlada u glavnom centru moći najveće velesile svijeta bezbroj puta će nas natjerati da se upitamo – ljudi, je li to doista moguće? Ili riječima bivšeg glasnogovornika Seana Spicera: “Ovo se ne može izmisliti!” Informacije za knjigu je prikupljao od aktera dostupnih (i voljnih razvezati jezik) na lokaciji – visio je po hodnicima Bijele kuće jer ga nitko nije istjerao – pa tako, nažalost, ne saznajemo ništa o potpredsjedniku Penceu, ali je zato sve natopljeno Bannonom.

Kao štivo, “Fire and Fury” je izrazito primamljiva knjiga i najviše smeta što abruptno završava u trenutku nakon što na Priebusovo mjesto dolazi novi šef kabineta, general John Kelly. On je ozbiljan čovjek i strog vojnik, pa je vjerojatno za uho odvukao ovog novinara pred ogradu i više ga nije pustio unutra.

(Henry Holt and Co., 336 str., siječanj 2018.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh