Mikrokolektyw ‘Białoszewski do słuchu’ – Kad se diktafonom prkosilo težini povijesti

Mikrokolektyw iz Wroclawa prvi su poljski bend koji je u vidu CD-a objavljenog za američki Delmark Records još 2010. godine, jedan veliki kulturološki san ostvario i konkretnim artefaktom. Ove su godine priznati i od službenog poljskog establišmenta, pozivom na suradnju povodom objave snimki iz ostavštine pjesnika Mirona BiaŁoszewskog nastalih šezdesetih godina, objavljenih u četiri toma od po dva diska.

Mikrokolektyw 'Białoszewski do słuchu'

Porijeklom iz kolektiva Robotobibok, koji je Europom žario i palio svoju viziju fusiona oplemenjenu live samplingom sve do svog raspada prije desetak godina, Kuba Suchar, bubnjevi, elektronika i Artur Majewski, truba, elektronika, sviraju zajedno još od svršetka srednje škole. Danas su glazbenici na pragu 50-ih, koji kao glavne uzore pored Maxa Roacha, ističu Dona Cherryja i Eda Blackwella, zaslužne za prvi duet trube i bubnjeva, kao i Chada Taylora i Roba Mazureka, s čijim postavama Exploding Star Orchestra i Sao Paolo Underground i surađuju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GEEHAf0D0HA[/youtube]

Nakon 10 godina postojanja, Mikrokolektyw je, kao unikatnu sintezu kompozicije i elektroakustičke glazbe, izdavač Bolt Records pozvao na suradnju. Prvi disk svakog toma predstavlja arhivske snimke, a rupičast raster s naslovnice prikazuje plastičnu teksturu zvučnika sad već legendarnog diktafona firme Unitra. Prvi je tom, „Theatre“, suradnja sa skladateljem Patrykom Zakrockim, drugi „Tower Block“ s Marcinom Staniszewskijem i čak 10 glumaca koji su interpretirali poeziju, na trećem, „Cabaret“, zatičemo suradnju s Ludwikom Heringom snimljenu 1958. godine u studiju Poljskog radija, dok je četvrti tema ovog teksta. Sam je BiaŁoszewski bio i glumac i dramatičar, koji u poljsku književnost uvodi ahistorijski izraz, polazeći od autobiografskog i profanog. U svom je stanu vodio i kružok, tzv. Teatr Osobny (1955-63.), projekt-preteču suvremenika poput Grotowskog i drugih, kojeg definitivno prekida početkom 1965. godine, kupnjom diktafona, na kojem je u miru svojeg stana snimao multimedijske eksperimente koji odaju i njegovu ogromnu diskofilsku strast. Njegov „Spomenar iz Varšavskog ustanka“, roman objavljen 1970. godine, najvažnije je djelo poljske književnosti o događaju koji je ionako podložan najrazličitijim mistifikacijama, a za njegovu realizaciju autor prekida s pisanjem poezije na čitavo desetljeće. Povodom 70-godišnjice događaja u kojem su mladi poljski rodoljubi izvršili prodor iz geta, e da bi Crvena armija na obalama Visle poubijala one koje su nacisti već desetkovali (a trenutna zbivanja u Ukrajini također streme sličnom scenariju – op. aut.), „Spomenar/Pomietnik“ ove je godine objavljen u necenzuriranom izdanju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BxIDc9Ezm-4[/youtube]

Na tom je tragu očito i pothvat Bolt Records, a prvi disk četvrtog toma predstavlja „Wiersze dźwiękowe“, dakle, ‘zvučne pjesme’ koje ne nalazimo u prijevodu izbora poezije dostupnim u našim knjižnicama, tako da će ovaj naslov polonistima zacijelo predstavljati veliko veselje. Što se tiče drugog diska, Mikrokolektyw tretiraju i procesiraju snimke vokala svojim metalizirajućim zvukovima. Atmosfera tjeskobe i programirane soc-realističke kulture kojoj se iz okrilja svog stambenog prostora potiho suprotstavlja introvertni pjesnik opijen banalnostima, vjerno je prenesena u medij. Sinusni valovi i industrijski zvuk koji bi posjetio na istočnoeuropske zvukobraze, poput Marzidovšeka, zajedno sa Sucharovim gongovima i činelama, odličje su „Mgla zleciaŁa“, a monolitni tepih puhača u “Sen zmiękŁ“ istjeruje svaku anđeosku nadu iz momenta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SBgC3yyf-wQ[/youtube]

Pjesnikov poletni cinizam nadoknađuje se gestualnim microvisingom, Majewski je za ovu rolu idealan, jer kao da promisli svaki ton prije nego ga ispusti. U „[dzień – cień – dzień – cień]“ bend se hvata za repetitivnost izvornika, zaigravši na igru slijeda riječi kao na burroughsovski skelet izvađen iz tijela na živo. Zbog šarma same lokalne priče, ovo izdanje zacijelo će privući mnoge znatiželjnike, a možda potakne i neko ozbiljnije prijevodno izdanje u nas.

Ocjena: 7/10

(Bolt Records, 2014.)

Vid Jeraj svake nedjelje od 22 sata uređuje i vodi emisiju #slusnaobmana na Radiju 808.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X