Milky Chance u Tvornici – najbolji uranjeni novogodišnji tulum u gradu

Vlasnici jednog od najvećeg hita iz 2012., pjesme ‘Stolen Dance’, deset godina kasnije su dokazali da njihov hit ne blijedi, ali da također ne blijedi ni njihova sposobnost da potpuno raspamete publiku, ovog puta na svom drugom gostovanju u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

„Što se tiče sinoćnjeg premijernog nastupa u Velikom pogonu Tvornice kulture, a time u Hrvatskoj općenito, za raspjevanu publiku gotovo je sve što su u sat i pol isporučili Milky Chance bio hit“, napisao sam u reportu iz 2018. kad nas je taj bend predvođen pjevačem Clemensom Rehbeinom iz njemačkog grada Kassela prvi put posjetio. Za jučerašnji, njihov drugi, koncert u istom, jednako nakrcanom prostoru, mogao bih reći isto. Čak bih se usudio reći da je bilo i zericu bolje, odnosno luđe, jer bilo je momenata kad je Rehbein čak molio publiku da se stiša usred euforije kad bi na red došla campfire akustična izvedba otpjevana podalje od mikrofona. Čisto da se pjesma probije kroz vrisku.

A i Tvornica je sinoć bila ‘neko drugo mjesto’, izmiješano publikom od svukud kao što Milky Chance vješto, ali i od srca miješaju plesno-pumpajuće latino ritmove. Slovenaca je bilo u dobrom omjeru i prvi put 2018. godine, no valjda zbog adventa sinoć je bilo i Nijemaca i Francuza, a vjerojatno je sva ukrajinska iseljena mladost u Zagreb ove godine bila sinoć na koncertu kao stvorenom za isplesati svu tugu, neizvjesnost i gorčinu iz duše.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Jest da je prošlo deset godina otkad je „Stolen Dance“ harao listama, no u međuvremenu je latin pop postao globalni hit, a Milky Chance se ne može gledati izvan tog konteksta iako dolaze iz Njemačke, ako se treba pričati o aktualnosti. Također, sinoć je sva ta mladost u auditoriju zdušnim pjevanjem svaku strofe pjesme „Stolen Dance“ na kraju službenog dijela dokazala da tu riječ o evergrinu. Bis koji je nakon toga donio „Colorado“, „Running“ i „Sweet Sun“ bio je, usuđujem se reći epski tour the force koji je publiku potpuno ‘izuo iz cipela’, a Milky Chance kao da su za taj kraj posebno čuvali adut u obliku dugog usnoharmonikaškog sola koji je vodio tutnjavu ritma za sobom.

Da je u tom finalu nekim slučajem krenulo ispaljivanje konfeta i vatrometa zasigurno bi bio osjećaj da se na boljem novogodišnjem tulumu nije moglo biti, iako nova godina još nije službeno počela.

Milky Chance u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Činjenica je da je službeni dio koncerta trajao sat i 15 minuta, ali je to bilo sat i 15 minuta bez praznog hoda – kad je ritam bio poletan, publika je plesala, kao je malo usporilo, orila se pjesma. Bila je to usklađenost s publikom od prve do zadnje minute za koju bi mnogi dali desnu ruku. I taj Rehbein je takav talent koji je u stanju ići rubom patetike, ali se nikad ne survati u nju poput klauna, već osvojiti empatijom.

Milky Chance se može uzeti kao primjer toga kako pop koncert klupskog karatera treba zvučati i izgledati u dvadesetima novog milenija. Na momente znaju prepustiti ritam mašini da diktira tempo, ali točno znaju i kad s time prestati, kao što znaju i koju obradu uglaviti na set listu. Jest da je obrada „Tainted Love“ win-win situacija za brojne izvođače, ali iskopati „Do You Realy Want To Hurt Me“ Culture Cluba rade rijetki, koliko god te 80-te bile prekopane uzduž i poprijeko.

Zaključak je da kako je nepoznati bend iz srca Njemačke prije deset godina ‘ukrao ples’ na brojnim top listama, tako je isti sinoć ‘ukrao’ brojne novogodišnje dočeke. Tko je bio – slavio je, tko nije – pričekat će 31. prosinca, pa kako bude.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X