Ministranti ‘Rock je mrtav’ – Rijeka rocka

Fiju briju nostalgičari imaju svoj novi omiljeni album.

Ministranti “Rock je mrtav”

Gitarista i autora Dražena Baljka rock publika poznaje najviše iz grupe Let 3, no u periodu kada pjevač Zoran Prodanović Prlja pjeva sa zvijezdama, a basist Damir Martinović Mrle snima neku drugačiju muziku Baljak je s grupom Ministranti izdao ponešto drugačiji rock album od onog što inače svira s grupom Let 3.

Na “Rock je mrtav” se krčka koherentan muzički ob-rock, u prvom su planu bučne gitarističke dionice, plesni ritmovi, kompetentan vokal Roberta Šuše, a ne treba zaboraviti ni prstohvat elektronike, sve u produkciji Mateja Zeca, drugog gitarista grupe Let 3. Netko tko svira pjesme kao što su “Hvala tebi, Kriste” i bude u bendu nazvanom Ministranti – posvećenost nije mrska.

Dražen Baljak, bubnjar Voljen Korić, basist Vedran Vučković i pjevač Robert Šuša služe vjersku rock službu, zaneseno natežu gitarističke i vokalne žice, odnosno razbijaju činele i palice te uspijevaju slušatelja uvjeriti da je to što sviraju – važno. Naslovna pjesma je solidan pokušaj zezanja sa svim i svačim, pri čemu se momci uopće nisu osramotili, pogodili su zlatni rez između sprdačine i ozbiljnosti, no ostatak albuma je ponešto ozbiljniji, i te su sentimente korektno iznijeli.

“Probudi se” nudi sugestivan miks buke i urlanja, a sporija “Čak i mi” izvrsno prolazi kombinirajući tiše i glasnije dijelove. “Nigdjesvijet” fino korespondira sa neveselom sadašnjicom, a ponešto mirnija “Indija” ima singl potencijal kojeg bi Massimo plasirao nekoj drugoj publici (doduše, on već ima pjesmu naslova “Indija”).

Slušajući Ministrante, volio bih misliti da su dali štih lokalne, riječke rock-scene koja je iznjedrila sijaset žestokih albuma kao što su “Nelogični” i “Zakon”…. Možda to i nisu samo umišljaji, Dražen Baljak i Vedran Vučković su svirali u grupi Unlogic Skill koja je iznjedrila spomenute kolekcije pjesama i obogatila tadašnju rock scenu novim začinima. Album “Rock je mrtav” evocira duh tog vremena i mogao bi privući sve one koji su voljeli alternativni rock devedesetih.

“Rock je mrtav” se može shvatiti kao spomenik zlatnim danima Jabuke, kao album za generacije koje ovih dana obilježavaju 25 ili 30 godina mature, no s obzirom na plesnost muzike, ne bi bilo neobično da se ovom muzikom privuku i mlađe generacije. Solidno prolazno vrijeme, dobar interpretatorski rad, čvrste pjesme ulijevaju nadu u dobre provode u klubovima gdje Ministranti sviraju.

Rock je živ!

Ocjena: 7/10

(Mudri Brk / Izvanredni diskograf, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X