Miran Kurspahić prekinuo svoju predstavu u Teatru &TD i oštro kritizirao stanje u kući

‘Ogorčeni smo načinom na koji smo degradirani, načinu u kojem smo u stalnom povlačenju gurnuti na same margine bez ikakvog manevarskog prostora’, izjavio je redatelj pred publikom na početku predstave ‘Potop’, kako je prvi izvijestio portal Teatar.hr.

Kurspahićeva predstava ‘Fury Revolution Revival Tour’ skinuta je s repertoara nakon odlaska Nataše Rajković, na što se također osvrnuo u svom protestnom govoru (foto: promo)

Kazališni redatelj Miran Kurspahić sinoć je prekinuo izvedbu svoje predstave “Potop’” u Teatru &TD i protestirao zbog smjene Nataše Rajković i stanju u kući koja je nakon nje očigledno u velikim problemima. Inače, mnogostuko nagrađivana predstava “Potop” na repertoaru je svega dvije večeri isključivo jer je HTV platio kako bi ju snimio i mogao emitirati na malim ekranima.

“Predstava “Potop” je nastala u ljeto 2014. godine za vrijeme ravnateljstva Nataše Rajković i eklatantan je primjer predstava i programa koji su se ovdje realizirali u proteklih 13 godina za vrijeme Kulture promjene. Čitav niz mojih kolega uključujući i mene je ovdje stvarao, osmišljavao sjane programe, projekte, predstave izložbe, koncerte… I svemu tome je došao kraj ovog ljeta, kad je potpuno neargumentirano, neopravdano i nepravomoćno Nataša Rajković maknuta sa svoje pozicije i na njeno mjesto došli ljudi koji s kulturom i umjetnošću nemaju apsolutno nikakve veze”, kazao je pred publikom Miran Kurspahić dodavši da je za njega u proteklih 12 godina Teatar &TD bio drugi dom, dodavši: “Mislim da svi znamo da svoju kuću treba branit. I da se svoje ne da, pogotovo ne pred najezdom primitivizma, neznanja i gluposti, a to se upravo dešava”.

Kurspahić je prozvao nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i Ministastvo kulture, koje bi prije svega trebalo štititi interese kulturne zajednice i  umjetnika dopuštajući da se nakon 55 godina kuturnog djelovanja u SC-u kultura kao jedna od glavnih djelatnosti degradira na nivo službe.

“Probajte shvatiti koliko je kultura važna, ne samo za prezentaciju naše zemlje vani, nego koliko je bitna za razvoj i budućnost našeg društva. I ako ćemo dopustiti samovolji pojedinaca da stavljaju vrlo rigidne okvire na tu i takvu kulturu, da prolazi samo takozvana državna kultura, crno nam se piše. Kultura ne trpi brnjicu. Ako se odreknemo kulture mislim da nam slijedi sigurna i brza smrt kao naciji”, apelirao je Kurspahić, a cijeli video prilog možete pogledati na portalu Teatar.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X