Miran Kurspahić prekinuo svoju predstavu u Teatru &TD i oštro kritizirao stanje u kući

‘Ogorčeni smo načinom na koji smo degradirani, načinu u kojem smo u stalnom povlačenju gurnuti na same margine bez ikakvog manevarskog prostora’, izjavio je redatelj pred publikom na početku predstave ‘Potop’, kako je prvi izvijestio portal Teatar.hr.

  • 55
    Shares
Kurspahićeva predstava ‘Fury Revolution Revival Tour’ skinuta je s repertoara nakon odlaska Nataše Rajković, na što se također osvrnuo u svom protestnom govoru (foto: promo)

Kazališni redatelj Miran Kurspahić sinoć je prekinuo izvedbu svoje predstave “Potop’” u Teatru &TD i protestirao zbog smjene Nataše Rajković i stanju u kući koja je nakon nje očigledno u velikim problemima. Inače, mnogostuko nagrađivana predstava “Potop” na repertoaru je svega dvije večeri isključivo jer je HTV platio kako bi ju snimio i mogao emitirati na malim ekranima.

“Predstava “Potop” je nastala u ljeto 2014. godine za vrijeme ravnateljstva Nataše Rajković i eklatantan je primjer predstava i programa koji su se ovdje realizirali u proteklih 13 godina za vrijeme Kulture promjene. Čitav niz mojih kolega uključujući i mene je ovdje stvarao, osmišljavao sjane programe, projekte, predstave izložbe, koncerte… I svemu tome je došao kraj ovog ljeta, kad je potpuno neargumentirano, neopravdano i nepravomoćno Nataša Rajković maknuta sa svoje pozicije i na njeno mjesto došli ljudi koji s kulturom i umjetnošću nemaju apsolutno nikakve veze”, kazao je pred publikom Miran Kurspahić dodavši da je za njega u proteklih 12 godina Teatar &TD bio drugi dom, dodavši: “Mislim da svi znamo da svoju kuću treba branit. I da se svoje ne da, pogotovo ne pred najezdom primitivizma, neznanja i gluposti, a to se upravo dešava”.

Kurspahić je prozvao nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i Ministastvo kulture, koje bi prije svega trebalo štititi interese kulturne zajednice i  umjetnika dopuštajući da se nakon 55 godina kuturnog djelovanja u SC-u kultura kao jedna od glavnih djelatnosti degradira na nivo službe.

“Probajte shvatiti koliko je kultura važna, ne samo za prezentaciju naše zemlje vani, nego koliko je bitna za razvoj i budućnost našeg društva. I ako ćemo dopustiti samovolji pojedinaca da stavljaju vrlo rigidne okvire na tu i takvu kulturu, da prolazi samo takozvana državna kultura, crno nam se piše. Kultura ne trpi brnjicu. Ako se odreknemo kulture mislim da nam slijedi sigurna i brza smrt kao naciji”, apelirao je Kurspahić, a cijeli video prilog možete pogledati na portalu Teatar.hr.

  • 55
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X