Misteriozni monolit nalik onom iz filma ‘2001. odiseja u svemiru’ se nakon Utaha pojavio i u Rumunjskoj

Iz pustinje u Utahu je nestao, a sličan je sad pronađen u Rumunjskoj. Što bi na sve to rekli Arthur C. Clarke i Stanley Kubrick za su živi?

Rumunjski monolit (Izvor: Stiri Piatra Neamt)

Misteriozni monolit koji neodoljivo podsjeća na onaj iz filmskog ZF klasika “2001. odiseja u svemiru”, nađen je prvo u pustinji američke države Utah da bi iščezao od tamo prije pet dana. Danas je pak sličan monolit pronađen u Rumunjskoj.

Kad je prvi monolit pronađen, postojalo je nekoliko teorija koje bi mogle stajati iza njega. Prva je bila da su ambiciozni obožavatelji “2001. odiseje u svemiru” u pustinju postavili strukturu kao odu monolitu koji se pojavljuje u voljenom znanstveno-fantastičnom filmu Stanleyja Kubricka. Druga i vjerojatnija teorija, koja je detaljno opisana u The New York Timesu, jest da ju je tamo prije nekoliko godina postavio netko povezan s pokojnim kiparom Johnom McCrackenom, koji je bio poznat po izradi sjajnih monolita, a i sam je bio znanstveno-fantastični fanatik.

Međutim, nitko od McCrackenovih poznanika i iz obitelji nije dao nikakvu potvrdu da je to doista njegovo djelo. Neki ljudi iz McCrackenova umjetničkog kruga mislili su da vrlo vjerojatno on stoji iza toga, a njegov se sin čak sjeća da mu je otac rekao da bi to volio jednog dana postaviti monolite na udaljenim mjestima kako bi ih netko kasnije otkrio. McCracken je umro od tumora na mozgu 2011. godine, a prema  ‘Google Earth detektivu’ koji je razgovarao s magazinom Vice o ovome, monolit u Utahu postavljen je tek prije otprilike pet godina – dakle četiri godine nakon umjetnikove smrti.

Ali, čak i ako je McCracken angažirao nekoga da instalira prvi monolit, zašto ga odjednom više nema? A tko je ovaj novi instalirao u Rumunjskoj samo nekoliko dana kasnije? Nitko nema pojma. Prema The Daily Mailu, nova je građevina postavljena samo nekoliko metara od mjesta gdje je nekada stajala drevna dačanska tvrđava, a okrenuta je prema jednoj strani planine Ceahlau, popularnog planinarskog odredišta u Rumunjskoj. Visina od 4 metra približna je visini sada nestale varijante iz Utaha (izmjereno 3,66 metara), ali ova ima uvučene ili urezane škrabotine u svoju reflektirajuću površinu.

Razgovarajući s Daily Mailom, dužnosnica iz rumunjske organizacije Neamt zadužene za kulturnu baštinu, Rocsana Josanu rekla je, “Počeli smo istraživati neobičan izgled monolita. Nalazi se na privatnom vlasništvu, ali još uvijek ne znamo tko je vlasnik monolita. Nalazi se u zaštićenom području na arheološkom nalazištu, stoga prije nego što se tamo bilo što postavlja, potrebno je dopuštenje naše ustanove, koje mora odobriti i Ministarstvo kulture Rumunjske, što ovdje nije bio slučaj. ”

Vanzemaljci? Avangardni umjetnici? Šaljivdžije? Odgovor se ne zn, kao ni to može li se očekivati i treći monolit negdje drugdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X