Mixed up Mary u KSET-u – ‘dark chic’ razvija krila

Koliko je album ‘Umolomni’ ugodno iznenađenje u domaćoj pop glazbi ove jeseni, jednako tako se ugodno može kostatirati kako je bend Mixed up Mary predvođen bračnim parom Lovrenčić uživo još uvjerljivija pojava.

Mixed up Mary u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Četvrtci su u zadnjih nekoliko godina postali dani zgusnuti koncertnim zbivanjima u Zagrebu, posebice u segmentu domaće nezavisne scene i svih onih koji su u procesu proboja. Naravno, prvoligašima pripadaju vikendi, jer oni pune klubove i dvorane. A četvrtci su ‘bojno polje’. Brušenje. Izvođačima zahtjevne večeri, kad uz to treba igrati i na one posjetitelje koji su spremni na raniji početak vikenda. No gledano iz rakursa publike, to su koncertno uzbudljivi i šaroliki dani, a teško da ćete nabasati na baš loš bend u kojem god klubu se zatekli.

Za Mixed up Mary koji je u KSET-u promovirao svoj debitantski album bez džokera ‘zovi zvučno ime za gosta’, dok su izvrsni bjelovarski psych/prog rokeri Them Moose Rush vjerojatno rasturali Vintage Industrial, a zagorski „Dr. John Junior“ tj. J.R. August, drmao s mnogoljudnim zborom i bendom u Saxu, brojka od nekih sedamdesetak ljudi u publici nije bila nimalo loš score.

Mixed up Mary u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

„Umolomni“ je naziv albuma, a glazba stilski natopljena dobrim dijelom u bristolski zvuk devedesetih i garnirana s ‘umim ehom’ Portisheada, dobrano je provučena kroz niz modernih aranžmanskim filtera i vizura, te može biti umolomna ponajviše onima koji su navikli na estradni patos koji se ovdje uspješno prodaje (ili podvaljuje) pod pop, no paradoks je ipak u tome da je ovdje u pitanju moderni domaći dark chic pop sastav, mjereno po svim današnjim parametrima. Autorski uzbudljiv, a u sferi mašte i ritma – pobudljiv.

Sinoć se u KSET-u stvar polako razvijala kroz uvodne pjesme „Jan“, „Mi smo zajedno“ i „Usred beskraja“, poput cvijeta koji ne otvara odmah sve latice. Bas Konrada Lovrenčića i gitara Erola Zejnilovića, dugogodišnjih kolega iz Elementala, bili su ‘razdvojeni’ u atmosferičnom skladu u kojem su također zvučnom ugodom oscilirali bubnjevi i klavijature, dok je i Ana Lovrenčić za mikrofonom iz vokalne sanjivosti, kako je koncert odmicao, sve glasnije i prezentnije osvajala prostor.

Mixed up Mary u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Sidrište središnjeg dijela predstavljale su pjesme „Umolomni“ i „Obračun s mjesecom“, ali je bend u samom finalu ‘raširio krila’ i pokazao svu svoju raskoš. Nakon „Ljetne“ uslijedila je „Ne ostavljaj me samu“ u kojoj je Mixed up Mary počeo snažno pulsirati bez zadrške u uhvaćenom grooveu čija hipnoza nije popuštala, stoga nije čudilo što je ta pjesma izmamila najglasniju reakciju publike. Posljednja „Moja bedra te pamte“ bila je izvrsna nadogradnja tog pulsirajućeg poriva i dakako uz riječi refrena koje su u zraku kristalizirale strast i osjećaj da nakon toga nimalo ne može pasti u brzi zaboraviti ni to što zrači iz Mixed up Mary. Jer, smućkali su i protresli sve prisutne, pa je bis u tom trenutku bilo nešto prijeko potrebno.

Mixed up Mary u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

No bis nije više postigao taj elektricitet, možda i stoga što su na njemu izvedene jedine dvije pjesme koje su te večeri otpjevane na engleskom jeziku („Tough Love“ i „Perfect Strangers“). Naime, uvjerljiva je Ana Lovrenčić i kao pjevačica na engleskom jeziku, no valjda je cijela stvar bila neke sematičke prirode. S engleskim je to načas postao neki drugi bend. Taman toliko da izostane posljednji glazbeni klimaks. A opet, možda je stvar i u tome što je riječ o pjesmama koje se ne nalaze na albumu, što nije zanemariv faktor.

Bez obzira na to, riječ je o bendu potentnog dinamičkog dijapazona kojeg samo treba uhodati i izbrusiti u praksi. A kad se to dogodi, mogla bi nas ‘Izmiksana Meri’ svojim ‘masnim i basnim’ pulsiranjem pošteno rastavit na sastavne dijelove.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X