Monster Magnet u Tvornici – kao da smo se oprostili…

Sinoć su u Tvornici kulture nastupili američki teškaši Monster Magnet. No, ni broj posjetitelja, ni atmosfera, ni dužina trajanja koncerta nisu išli u prilog nekom ponovnom eventualnom susretu. Nema više pravog powertripa…

Monster Magnet u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Obzirom da su američki rock veterani iz devedesetih, tj. bend Clutch dvaput rasprodao Veliki pogon Tvornice kulture, nekako se činilo logičnim da Monster Magnet to učine isto već u mjesec dana od najave njihovog zagrebačkog koncerta. No, logično je jedno, a navada publike drugo. Lijepo to kaže ona stara izreka da nema biznisa kao što je šoubiznis. Rizik se ne može izbaciti iz jednadžbe. Procjena je jedno, a realnost drugo.

Tribine su bile pregrađene, a britanska predgrupa Puppy izašla je na pozornicu pred valjda desetak ljudi. Tehnički gledano, svirali su u Zagrebu, no tko je prisustvovao tome, jest drugi par rukava. Do izlaska zvijezda večeri, u najavljenih 21:15 sati, stvar se definitivno popravila. Možda oko 700 posljetitelja, ponajviše one generacije koja se živo sjeća 1998. godine kada je je album „Powertrip“ postao instant klasik heavy metala.

Monster Magnet u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

A i sinoć su pjesme „Space Lord“ i „Powertrip“ bile kulminacije večeri. Prva je zatvorila jednosatni službeni dio koncert, a druga bis. Sveukupno, sat i dvadeset minuta. Dakako nije to po erupciji energije bio onaj isti bend koji je 1999. na ljubljanskom stadionu Bežigrad kao predgrupa prijetio da će uzeti show Metallici, jer je pjevač Dave Wyndorf u 63. godini života, iako bi mu se moglo bez problema dati deset godina manje, stoga je sve bilo podređeno tome da njegovi ‘urlici iz pakla’ budu strateški raspoređeni kako bi zvijer znana kao Monster Magnet zagrizla gdje treba.

No i publika je ispočetka bila ‘mekana’, kako bi rekao jedan moj kolega, na „Dopes To Infinity“ i „Rocket Freak“, ali je živnula na „Crop Circle“, koja je spomenute 1998. otvorila album „Powertrip“. Slijedilo je još sedam pjesama u službenom dijelu složenih po najkraćem mogućem best of presjeku, ali iz prve faze rada.

Monster Magnet u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

„Look to Your Orb for the Warning“, „Negasonic Teenage Warhead“ i „Ego, The Living Planet“ koje su s već spomenutom „Dopes To Infinity“ činile su gotovo pola set liste, sve odreda s „Dopes To Infinity“ albuma iz 1995. godine. „Melt“ je bila jedina s „God Says No“, dok su s „Monolithic Baby!“ odsvirane „Radiation Day“ i kasnije na bisu instrumental „CNN War Theme“, nakon kojeg je slijedio „Dinosaur Vacume“ s drugog albuma „Superjudge“.

Dakle, izuzme li se „Rocket Freak“ s recentnog „Mindfucker“, Monster Magnet se sinoć nisu ni dotakli posljednja tri albuma, što ipak govori u prilog činjenici zašto nije bilo mlađe i u konačnici više publike u Tvornici kulture. Znaju i Monster Magnet da je od onog najboljeg od njih prošlo već dvadeset godina.

Korektan nastup, ali ništa više od toga. Nekako se činilo da se sinoć odvio oproštaj od Monster Magneta u hrvatskim koncertnim prilikama, osim ako ih netko ne pozove u sklopu neke grupne festivalske sheme.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X