Montažstroj predstavlja 2. epizodu zvučne rekonstrukcije drame ‘Cijankalij §218’

Ovo nije predstava u kazalištu. Ovo nije film u kinu. Ovo je zvučna rekonstrukcija drame ‘Cijankalij §218’. Zvučna rekonstrukcija dostupna je svima, prostorno i vremenski neograničeno. Nalazi se u javnom prostoru digitalnog doba – na web stranici cijankalij.montazstroj.hr. Zvučna rekonstrukcija podijeljena je u osam epizoda. Od danas možete poslušati drugu epizodu kultne njemačke drame.

Montažstroj - Cijankalij §218
Montažstroj – Cijankalij §218

Drama “Cijankalij §218” napisana je 1929. godine. Pisac ove drame, Friedrich Wolf, bio je liječnik. On je izbliza upoznao uvjete u radničkim četvrtima u kojima je kao liječnik radio. Svoja neposredna iskustva Wolf je pretočio u dramu s gotovo dokumentarnim opisima stambenih uvjeta u radničkim četvrtima. U takve je uvjete Wolf smjestio priču o mladoj radnici Hete.

Hete čitav život oko sebe gleda žene koje uz četvero, petero ili šestero djece jedva prehranjuju svoje obitelji. Hoće li njezina budućnost izgledati drugačije? Treba li očekivati od žena da rađaju djecu, ako nemaju riješeno barem stambeno pitanje i siguran posao? Kako pored šestero gladnih koji zajedno žive u jednoj sobi dovesti još jedna gladna usta na svijet?

Ovim medijskim projektom MONTAЖ$TROJ se uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U projektu “Cijankalij §218” uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

Na službenoj stranici projekta cijankalij.montazstroj.hr objavljene su uvodna i prva, a od danas i druga epizoda zvučne rekonstrukcije drame. U iščekivanju sljedećih epizoda i nastavka priče o mladoj radnici Hete, na stranici možete pronaći i brojne druge sadržaje: Video najave, fotografije iz procesa projekta te povijesne bilješke o kontekstu nastanka ove drame koja je uzburkala njemačku javnost i izazvala brojne kontroverze.

U drugoj epizodi zvučne rekonstrukcije drame “Cijankalij §218” poslušajte:

Kućni upravitelj Prosnik (Sven Jakir) odlučan je u namjeri da od siromašnih stanara zgrade prikupi zaostale stanarine. Prodavač novina Kuckuck (Ante Perković) donosi vijesti o samoubojstvima trudnih i siromašnih žena. Hete (Tihana Lazović) saznaje da je njezin momak Paul (Adrian Pezdirc) ostao bez posla, ali i da netko od stanara u zgradi skriva instrument za ilegalni prekid trudnoće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X