Mor Roll objavio treći studijski album ‘AndaluzIstria’

Album donosi spoj mistike i plesnih ritmova.

Mor Roll (foto: Ewa Samanta)

Mor Roll, osebujni pulski glazbenik i producent iza čijeg pseudonima stoji svestrani Vedran Šilipetar, objavio je treći studijski album znakovitog naslova “AndaluzIstria”. Album isprepliće egzotičnu kombinaciju u kojoj se spajaju utjecaji flamenca, istarske tradicijske glazbe i zvuka Sjeverne Afrike.

Najavni singl “Susedica” mistična je plesna skladba u elektronskom scat duhu koju prati prigodni videospot.

Konceptualni karakter novog albuma isprepleo je raznoliku egzotičnu kombinaciju u kojoj se spajaju utjecaji flamenca, istarske tradicijske glazbe i zvuka Sjeverne Afrike. Naslov albuma slušatelja priprema na egzotičan spoj andaluzijske i istarske glazbe, a sve to umotano u ruho svojstveno world beat žanru.

Album je sada objavljen u digitalnom obliku za diskografsku kuću Dancing Bear, a sniman je na relaciji Sevilla – Pula. Upravo je višemjesečni boravak u Andaluziji, mjestu u kojem glazba ima glavnu riječ, poslužio kao vrelo inspiracije za ovu fuziju te ga potaknuo na promjenu stila i zvuka koja je uslijedila upoznavanjem čari andaluzijske i marokanske glazbe.

“Ovaj je album svakako prekretnica u zvuku i općenito pristupu prema mojem autorskom stvaralaštvu. Htio sam se odmaknuti od ustaljenih formi i vjerujem da sam s ovim materijalom uspio postići kreativni pomak,” pojašnjava Mor Roll.

Glazbeni uzori pulskog glazbenika koji su utjecali na njegovo stvaralaštvo su sastavi i izvođači kao što su Enigma, Dead Can Dance, Salif Keita, Femi Kuti, Black Coffee, Savage and She, Parov Stelar, St. Germain, Daft Punk, Kygo, Jestofunk, Air, Seal, Almamegretta, Oliver Mandić, te domaće snage Dino Dvornik i Songkillersi s kojima je Mor Roll i surađivao na prethodna dva albuma.

“Mislim da se svi ti utjecaji isprepliću i sugeriraju jedan drugačiji glazbeni izričaj s mediteranskim solarnim prizvukom. Tu je i instrumentalna glazba, zatim duhovna glazba, obrada staroslavenske mise “Svet” koja u novom aranžmanu zvuči poput Trap mise. Album je spoj mistike, plesnih ritmova s naglašenim udaraljkama, a kao najveće adute smatram pjesme s dozom crnog humora. To su “Cavron”, “Sad ti gren pomalo” i “Mogla si se zvati” u kojoj glavne pjevačke dionice nose španjolski pjevači i istarski kantaduri.”

Najavni singl “Susedica” nastao je u dahu kao šlag za kraj rada na materijalu, a krasi ga nepretenciozan tekst istovremeno noseći ljubavnu, ali puno dublju – sociološku konotaciju. Spot za pjesmu potpisuje mladi i talentirani Paolo Gentilini, a sniman je u Istri čija vegetacija podsjeća na predjele sjeverne Afrike. Radnja video spota odvija se na puni mjesec u kojem su protagonisti mladi par, susjedi u ljubavnom zanosu.

Ostatak albuma “AndaluzIstria” svojevrsno je putovanje i koketiranje sa suvremenim i klasičnim glazbenim pravcima poput rocka, funka, electro dancea te klupskom, house i lounge glazbom. Mor Roll po prvi je puta u cijelosti sam snimao i producirao kompletan materijal na kojem je pjevao, svirao te skladao i programirao glazbu. Pjevačke dionice pretežito su kombinacija njegovog vokala te snimaka tradicionalnih istarskih i andaluzijskih glazbenika s kojima je pulski glazbenik surađivao za vrijeme boravka u Sevilli. Na jednoj od pjesama produkcijskim trikovima aražmanski je pripomogao i Livio Morosin, svojevrsni duhovni otac hrvatske etnoworld scene.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X