Morning Parade – kucanje na vrata post rock mainstreama

Najjači adut debija ove grupe iz Essexa leži u kvalitetnom vokalnom i autorskom angažmanu frontmena Stevea Sparrowa, pjevaču čije ime nije za odmet upamtiti.

Morning Parade

Morning Parade ima klasičnu (britansku) priču formiranja rock benda. Srednješkolska grupa okupljena oko gitariste i pjevača Stevea Sparrowa u gradu Harlowu u Essexu, po završetku škole se raspala da bi članovi postepeno ponovno nastavili sa svirkom pošto su pronašli zaposlenja. Šaroliki poslovi za tek oformljene mlade ljude uglavnom nisu neko hvatanje Boga za bradu nigdje na ovoj našoj šarenoj kugli, što su dečki brzo shvatili. Agilni Sparrow je u periodu dok je bio bez benda dizao svoje pjesme u akustičnoj verziji na Youtube, te mu se uskoro pridružilo četvorica kolega.

Ime za bend pronašli su u sleng izrazu za ranoranioce koji idu na svoje dnevne poslove, dok su s koncertima krenuli 2007. godine. Nisu ih trebali održati niti dvadeset da bi ih već primijetili diskografski agenti. Momci su u početku odbijali sve ponude jer su držali kako još uvijek ne zvuče dovoljno kvalitetno. Dobra procjena, jer u uvjetima jake konkurencije, posebice na britanskom otoku, može se smatrati uvriježenim pravilom da će skoro svaki mladi glazbenik dobiti šansu i objaviti jedan album, ali o uspjehu tog prvog najviše ovisi hoće li moći dogurati do drugog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FcE9O2otHxs[/youtube]

Morning Parade je tako potpisao ugovor s Parlophoneom, dok je istoimeni debi objavljen ove godine, dakle pet godina od osnutka grupe. Debi je sniman u 13 Studios Damona Albarna, dakle baze iz koje djeluju Blur i Gorillaz dok produkciju potpisuje ne baš popularni Jason Cox, koji je ipak napravio solidan posao za prvu prezentaciju benda.

Morning Parade se može po zvuku svrstati u britansko srednjestrujaško post rock društvo glazbenika. Grupa je to s izrazito kvalitetnim vokalom i frontmenom koji je istovremeno autorski čvrst i samosvjestan u izgradnji osobnosti u pjesmama. Dakle na tragu imena kao što su Keane, Starsailor i Coldplay, naravno s potencijalom da naraste do tih proporcija popularnosti zahvaljujući i agilnom labelu iza sebe.

Istodobno melodiozni i čvrsti potpisuju sasvim solidan album koji od uvodne „Blue Winter“ do posljednje „Born Alone“ nudi jasno definiranu i zaokruženu priču u kojoj 11 pjesama ne odskaču jedna od druge. No opet ne nazire se niti jedna koja bi mogla postati potencijalni hit koji bi u ovakvoj situaciji svakako bio od koristi za Morning Parade. Taj, uvjetno kazano, nedostatak, ne šteti atmosferi albuma za čiji magnetizam je, ponavljam, najzaslužniji dobro balansirani vokal Stevea Sparrowa. Estetski lijepo artikulira emocije i ne zapada u pretenciozne klišeje koji bi, da ih ima, od svega lako mogli napraviti neuvjerljiv i jednodimenzionalan album.

Morning Parade je trenutno u dobroj poziciji za daljnje autorsko razvijanje. Potencijala svakako ima.

Ocjena: 7/10

(Parlophone / EMI / Dallas Records, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X