Moskau u Attacku – Maglica, masa i definicija

Povodom promocije svog posljednjeg LP-ja ‘Gospel Machine’, u zagrebačkom Attacku u četvrtak 24. veljače koprivničko-gorički noise-art-rock sastav Moskau okupio je najljepše glasove scene i formirao mješoviti zbor u sastavu Sare Renar, TeneRak (ex Vlasta Popić), Zvonke Obajdin (Svemir), Romane Pavliša (Gelato Sisters), Ane Lovrenčić (Mixed Up Mary), Katarine Čondrić (Demoler, Demoler), Buge Klare Blanuše (Montažstroj), Brane Norca (Nebo Roza) i Vedrana Živkovića (Nemeček).

Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)
Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)

Uslijed nestašne zimske kiše, klub nije bio spreman za koncert najavljen za 22 sata. No,već pola sata poslije, na publiku se srušio tmasto-sporikavi elektro akustični kvartet s dva frontmena i basistom, plus Gundyjem na kongama. Otimanjem za mikrofon dvoglave zmajčine Grobenski-Laić, publika je izazvana prisustvom porodu nove domaće scenske atrakcije. Sutrašnjim klasikom „Grinning in your Face“, koji je sjeo poput antiteze u ovo (naše?) džamahirijsko stanje uma, momci su ozbiljno zagrabili u južnjačku čorbu.

Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)
Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)

Redajući jednu po jednu autorsku pjesmu prošaranu eklektičkim opijelom opusima Toma Waitsa, Sona Housea i Bad Seedsa prvi su dio koncerta zatvorili novim aranžmanom „Seasons in the Sun“, četvrtog stupa svoje„nemirovinske“ reforme.

The City of Refuge All Star Gospel Choir (Foto: Tina Antolić)
The City of Refuge All Star Gospel Choir (Foto: Tina Antolić)

Drugi dio, više gospel-usmjerenja, započeo je s „Go To Sleep Little Baby“ u rudimentarnom aranžmanu Buge Klare Blanuše i Gundyja na daskofonu, a izlazak osmeročlanog zbora na pozornicu nastala je i tenzija između suprotnosti publike kao sila mraka i rajskih vila koje su, naime, resile pozornicu maltene do zadnjeg refrena… Tu bi ga samo posolile, čemu je doprinijeo i poslovični attackovski zvuk, to je taj southern beton jive.

Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)
Moskau u Attacku (Foto: Ognjen Bašić / Terapija.net)

Kao da su djevojke dočekale klimaks tek da bi dodale začin, umjesto da stvar prokrčkaju otpočetka i/ili materiji udahnu život od samog početka. Radi čega je priča više sličila dramaturski neprovedenoj ideji, čemu je navodno kumovalo i odustajanje pravog gospel-zbora svega par dana uoči koncerta. Gomila dobre energije, uz baratanje najrazličitijim divljinama i brzinama koje možemo očekivati od ovog već posve prepoznatljivog benda, polučila je dobrim odazivom publike, prepoznavš i magiju s pozornice koja se magličasto ovila oko nje. A da se nakon ponoći nijedan taksi nije pretvorio u bundevu.

(AKC Attack, 24. 02. 2016.)

Zahvaljujemo se Ognjenu Bašiću i portalu Terapija.net i Tini Antolić na ustupljenim fotografijama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X