Motorpsycho u Vintage Industrial Baru – plovidba norveškim brodom luđaka

Norveški psihodelični progresivci Motorpsycho sinoć su na upečatljiv način u Vintageu predstavili svoj novi album ‘The Tower’ ali i svoj pozamašan opus općenito, relativno malom broju znatiželjnih zaljubljenika u rock and roll.

Motorpsycho u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Motorpsycho iz Trondheima velikani su teškog progresivnog rocka s karijerom koja se proteže gotovo tri desetljeća, a u kojoj su objavili i dvadesetak albuma. Svojim opusom, ali i upečatljivim živim svirkama stekli su kultni status diljem Europe, kao i sljedbu koja počesto ne pripada isključivo među ljubitelje žestoke glazbe. I sinoć su u Vintageu velikim autobusom, tornjevima od pojačala i golemim bljeskalicama koje su postavili na njih, te videoprojekcijom,  odavali dojam kao da su naučeni na sviranje u većim prostorima i pred više publike.

Pokazali su da su naučeni i na sviranje u dogovoreno vrijeme i iskorištavanje dva sata nastupa u potpunosti, pa su tako izlazeći na stage, bez predgrupe, u dogovorenih pola deset morali prizivati publiku da posvjedoči prvoj pjesmi. Okupilo se u tom trenutku tridesetak ljudi ispred pozornice, a okupit će se još toliko (možda i malo više) tijekom nastupa, većma njuške koje se redovno međusobno susreću na svim zagrebačkim koncertima, štono bi se reklo, od ABBA-e do ŽzdesK-a. Razumljivo je da su financijske mogućnosti ograničene, a koncertna ponuda u studenom nevjerojatno bogata i privlačna, ali s obzirom na nisku cijenu ulaznice, kultni status, a pogotovo kvalitetu sinoć prikazanog, Motorpsycho je svakako zaslužio bolji odaziv.

Motorpsycho u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)
Motorpsycho u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Postavu benda trenutno čine osnivači gitarist Hans Magnus “Snah” Ryan i basist i pjevač Bent Sæther, te novi bubnjar Tomas Järmyr, a na pozornici im se pridružuje i multiinstrumentalist Kristoffer Lo. On će čas svirati gitaru, čas klavijature i sintesajzere koji će u jednom trenutku zvučati kao da je u njima zarobljena flauta Iana Andersona, a u drugom će, pak, potpuno kanalizirati Manzareka. Ponekad bi čak zapuhao i u flugabon, hibrid između bariton trube i trombona koji se često koristi u orkestrima limene glazbe.

Motorpsycho na turneji ne svira unaprijed utvrđene setliste, već se naoko prepušta osjećaju na licu mjesta, a isto vrijedi i za same izvedbe u kojima mogu ploviti između više stilova unutar jedne pjesme. Najbolji su u trenucima kad se upuste u instrumentalne odiseje koje mogu zvučati poput hipijevskih jamova The Greatful Deada, ali i pošteno zagrebsti u pravu pravcatu psihodeliju.

Motorpsycho u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)
Motorpsycho u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Na aktualnoj turneji promoviraju album “The Tower”, objavljen prije par mjeseci, a s njega su sinoć izvukli pjesme poput “A.S.F.E.”, “The Cuckoo” ili same naslovne pjesmu koju su izveli kao svojevrsni polubis, dočim je možda kičmu nastupa činila žestoka izvedba epske “Ship of Fools” u kojoj je cijeli bend uglas ljuto uzvikivao refrene: “I won’t crew your ship of fools, I will never crew your ship of fools…” Od ostalih točaka treba svakako izdvojiti i “Upstairs-Downstairs” s albuma “Let them Eat Cake” a koju je navedeni zvuk flugabona odvukao žanrovski u neke sasvim neopisive hibridne vode.

Publici se možda za prvi put može oprostiti neupoznatost s imenom i djelom ovih norveških bandita, ali nakon sinoćnjeg nastupa smatrajte se upozorenima i ako nam još koji put dođu u posjet, svakako se predbilježite da budete članom posade na njihovom brodu luđaka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X