Move knowledgement ‘Lying Cobra’ – psihodelični ugriz

Odlazak pjevača ponekad može biti dobitna kombinacija…

  •  
  •  
Moveknowledgement ‘Lying Cobra’

Prije nego se upustim u recenziju moram istaknuti ispriku bendu, slušateljima i čitateljima. Naime, naziv Moveknowledgement debelo izlazi iz gabarita stupca portala, tako da će naziv grupe biti u naslovu promijenjen u „Move knowledgemet“ nakon što ‘iscuri’ iz slidera naslovnice, iako svi na ovom portalu držimo da je ime svakog izvođača svetinja koja se ne bi smjela skrnaviti. Nažalost ovaj slovenski bend nastao još u 1990-ima nije mogao predvidjeti problematiku prijeloma internetskih medija budućnosti – a izdržao je do nje.

Uzmu li se u obzir albumi „Listen to Nebukadnezar (2007.), „Pumpdown !!!“ (2011.) i „See“ (2014.), Moveknowledgement spadaju u sam vrh ne samo slovenske alternativne, već i avangardne scene koja je debelo probila granice matične zemlje. Unatoč tome, strukturu benda ozbiljno je uzdrmao odlazak pjevača Mihe Blažiča i mnogi su mislili da je bend prije pet godina prestao postojati. Realno gledano, takvi udarci obično dotuku sastave i oporavak je uglavnom teško izvediv.

Ali grupa koja je za svoj imperativ od samih početaka odabrala bezuvjetnu kreativnost preokrenula je cijelu priču, zagazila u nove žanrovske teritorije, te osvježila izričaj i vjerojatnu učvrstila uzdrmanu strukturu među članovima.

Album „Lying Cobra“ otkriva novi Moveknowledgement koji se smjestio na razmeđi gdje Can, Faust i rani Pink Floyd susreću Tame Impalu, dakle u gabaritima neo psihodelije koja je jednako začinjena eksperimentalnim rukavcima, ali ne bježi od fluidnog plesnog i pokretačkog ritma. U tom svijetu Dejan Slak, David Cvelbar, Uroš Wiinberger i Miha Šajina kao da svoj psihodelični kraut rock puštaju da leti globalno i vremenski po svim važnim točkama i sjecištima putova gdje je nekadašnja LSD kultura uzima maha, a opet da postoji ikakva mogućnost pokrenuli bi i publiku pred main stageom šmikerske Coachelle.

Njihov iskorak u nove vode proizvod je organskog rada na modularnim synthesizerima iz 1960-ih, igranjem s magnetofonskim vrpcama i propuštanjem snimaka kroz vintage reverbe, delaye i echa. Otud dolazi ‘rasna’ kvaliteta i punoća zvuka – šmek ‘dobrih berbi’, ali s pristupom koji karakterizira današnje istraživače zvuka. Dakle, nema govora da je „Lying Cobra“ plod igre na laptopu.

Već uvodne „See You Later“ i „My Left Foot“ jasno ukazuju i odnos prema ulozi vokala novog Moveknowledgementa, a to je da glazbena struktura nije građena kao pratnja glavnom vokalu, već su vokali dio instrumentalne slike, tj. ravnopravni su sa svim ostalim instrumentima – često su samo odjek iz drugog plana, ali to je nešto što psihodeličnim putovanjima dokazano odgovara. Taj preokret ukazuje na to da je lako pomisliti da je Blažičev odlazak bio gotovo nužan za ovu vrstu preokreta u zvučnoj slici.

Naslovna „Lying Cobra“ nešto kasnije malo strukturno remeti taj pristup, ali u tom trenutku se nekako to i očekuje, a to je da laid back moment donese povjetarac lagode onako kako to primjerice čine War On Drugs, prije nego „Pagan Ways“ nametnu psihodelično poniranje u podsvijest. Na posljednje spomenutu se nadovezuje meditativna „Golden Glaze“, ali opet kao predah i uvod u ekstatičnu „Lost In Sound“ koju bi se moglo opisati kao da se Frank Zappa okružio synthesizerima – i izgubio u njima, za razliku od predzadnje „Strange Days“ koja je doslovce spajanje hipijevskog vokalnog imaginarija i Bay Areae iz sredine 1960-ih s narativom jednog Kraftwerka. S instrumetalnim psihodeličnim valcerom „Dead of The End“ Moveknowledgement zatvaraju album na način kao da puštaju da se sav ugođaj raspline i da se dođe do onog trenutka kad tišina počne uzimati mjesto glazbi.

Osim što bez problema možete ponoviti cijelo psihodelično putovanje, album „Lying Cobra“ može se preporučiti i onima koji se prvi put susreću s glazbom Moveknowledgementa, koja nije opterećena vlastitom prošlošću, već se nadahnjuje modernim oblikovanjem starih obrazaca kad je rock zvuk općenito bio jedan veliki trip.

Ocjena: 9/10

(Moonlee Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X