MrLee & IvaneSky ‘Colors’ – Boje novog horizonta Ivanke i Mrleta

Dvoje iskusnih glazbenika pored toga što dijele bračni život, te paralelno vode svatko svoj bend, Ivanka Mazurkijević; Stampedo, a Damir Martinović Mrle; Let 3, dijele i karijeru tandema specijaliziranog za komponiranje i izvođenje glazbe za predstave i film.

MrLee & IvaneSky 'Colors'
MrLee & IvaneSky ‘Colors’

Koliko su iskusni, prekaljeni i zvučno prepoznatljivi s jedne strane, toliko su, čini se, neodlučni oko toga kako nazvati to što zajedno rade. Cijeli ovaj projekt okrunjen albumom bio je predstavljen kao Strukturne ptice feat. IvaneSky i Mr. Lee sredinom prosinca prošle godine u zagrebačkom Teatru &TD.

Naime, Strukturne ptice su, nije naodmet ponoviti, Martinovićev glazbeno-scenski projekt s početka 1980-ih, koji je djelovao kao umjetnički poligon otvoren za sve vrste ideja i scensko-žanrovskog djelovanja. Jedan od članova bio je i fotograf Romano Grozić. Igrom slučaja Grozić i Mrle nedavno su se ponovno sreli i Grozić je napravio niz izvrsnih i maštovitih fotografija ovog para, koje dominiraju i bookletom i naslovnicom ovog albuma (bilo bi nepravedno ne spomenuti i fotografkinju Sunčanu Jozić), i od tad je krenula priča da bi Strukturne ptice mogle uzletjeti po drugi put kroz glazbeno-filmsko-scenski projekt koji do tada očigledno ni Martinović, ni Mazurkijević nisu mogli strpati pod jedan (prepoznatljivi) nazivnik. No unatoč svemu u roku par mjeseci, Strukturne ptice su otpale iz imena, čime su i dalje ostale projekt koji, ‘ajmo reć’: tradicionalno, nema nosač zvuka iza sebe.

Sada je to MrLee & IvaneSky, a album „Colors“ po prvi put ih ističe u prvi plan (naime njih dvoje u najvećoj mjeri potpisuju i soundtrack filma „Kauboji“, objavljen na CD-u također za Dallas Records 2013. godine). To je možda i najbolje rješenje, nema distrakcije s naslovom i jasno je tko u potpunosti stoji iza projekta, kao što je fer i prema svim onim nekadašnjim učesnicima Strukturnih ptica koji se ovdje ne pojavljuju.

„Colors“ čini sedam studijskih pjesama i tri bonusa, dakle deset brojeva koji iznimno dobro korespondiraju međusobno u jednoj zaokruženoj slagalici. Ne treba gubiti iz vida da su to pjesme iz različitih predstava/filma/scenskih situacija (izložba i performans „ZOO“ tj. „Brooklyn Babylon“ Danijela Žeželja, već spomenuti film„Kauboji“, kao i film „Belladonna“, zatim scenski niz Senke Bulić „Živjet ćemo bolje“, „Pokora“ i „Svršit ćemo s Božjim sudom“). Iz te zaokružene slagalice iščitava se sigurni autorski potpis ovog tandema, njihova profesionalnost na najvišem nivou i ujedno snažan impuls u želji probijanja granica ovog podneblja koje definira naš jezik. Sve pjesme, osim „Nije dobro“, otpjevane su na engleskom jeziku, a jaki naglasak na samu teatralnost izvedbe svemu tome daje uistinu svjetski pečat.

Ivanka Mazurkijević alias IvaneSky uspjela je spojiti raskošnu interpretaciju s gotovo pa brodvejskom stilizacijom, a da se niti jednog trenutka nije okliznula s ruba litice i pala u ponor pop patetike i zazvučala poput primjerice Katy Perry ili Celine Dion (a mogla je u puno situacija), što će reći, ne samo da ima pjevačka pluća (koja nikad nije isticala u matičnom bendu Stampedo), već ima i stila i intelekta.

Uz takvu ‘sigurnu igračicu’ Mrle je s druge strane sebi dao mašti na volju, bilo da cijelu zvučnu kulisu premjesti u Indiju, ili da operetu pretvara u techno party. Ali opet ni to nije radio stihijski i nenadahnuto, jer itekako je ostavio dosta prostora i kvalitetnom društvu gostujućih glazbenika kao što su Matija Dedić i Boris Štok.

Diskografski gledano, albumu „Colors“ krila su dana na način da je na prošlomjesečnom velikom „Antivalentinovo“ koncertu Leta 3 u Domu sportova bio prodavan u paketu s novim album Leta 3 „Angela Merkel sere“, no ovo je priča koja je već (što se Zagreba tiče) u Teatru &TD pokazala da ima snage i smisla za samostalnu putanju, kao što se i potvrda toga može očekivati na većoj i akustičnijoj pozornici ZKM-a 22. travnja. Kao što je već kazano da „Colors“ sigurno stoji kao zasebno glazbeno djelo, tako je isti album i siguran znak da MrLee i IvaneSky u budućnosti neće morati ovisiti o predstavama ili filmovima, ako se odluče za dugosvirajući nastavak.

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X