Murph (Dinosaur Jr.): Uživamo u sviranju, odrasli smo ljudi, znamo odijeliti bitno od nebitnog

Album ‘Give A Glimpse Of What Yer Not’ izlazi idući tjedan, a tim povodom smo popričali s Murphom iz Dinosaur Jr-a.

Dinosaur Jr. (Foto: Levi Walton)
Dinosaur Jr. (Foto: Levi Walton)

Dinosaur Jr. svakako spadaju u grupu najznačajnijih grupa američke alternativne scene. Njihov novi studijski album „Give A Glimpse Of What Yer Not“ bit će objavljen 5. kolovoza, a krajem lipnja se činilo da ćemo pretpremijeru imati i u Zagrebu na najavljenom koncertu u Tvornici kulture koji je nažalost zbog bolesti J Mascisa bio otkazan, kao i cijela europska turneja. No, za vjerovati je da će se Dinosaur Jr. svakako u bliskoj budućnosti iskupiti za to. A o tome što donosi skorašnji novi albumu, razgovarali smo s bubnjarem Murphom koji nam se javio iz Londona.

Kako je protekao nastup kod Joolsa Holanda i jeste li zadovoljni time kako pjesme s novog albuma „Give A Glimpse Of What Yer Not“ zvuče uživo?

Murph: Moram reći da sam uzbuđen i sretan zbog tog albuma. Za sada mi je jedan od omiljenih. Posebno mi je drago što nas je Jools Holand ugostio u svojoj emisiji gdje smo svirali prve dvije pjesme s albuma koje su moćno zazvučale. Obično zaziremo od takvih promocija, ali Joolsa jako cijenimo i bilo nam je drago što nas je pozvao.

Kako se Henry Rollins našao u cijeloj priči? On je simpatičnim videom najavio „Give A Glimpse Of What Yer Not“.

Murph: Henry je naš veliki obožavatelj još od vremena kad smo zajedno išli na „Bug“ turneju (1988.-1989. godine op. a.), prije četiri godine smo također surađivali u New Yorku kad smo odradili niz showova na kojima je on bio u ulozi moderatora između nas i publike. Pored toga on jednostavno voli raditi te PR stvari. Tako da nam je izgleda postao najbolji prijatelj (smijeh).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iwa3DO5_irM[/youtube]

Bi li mu vratili uslugu i najavili tako Rollins Band da se kojim slučajem odluči ponovo aktivirati na taj način?

Murph: Naravno! Bio bih sretan da to mogu učiniti, obzirom da znam da ga glazba više ne zanima na način kako se godinama njome bavio. On je sada čovjek riječi, a ne glazbe. Što se glazbe tiče, pretvorio se u gorljivog kolekcionara. Možda bi bilo bolje reći da je arhivar, jer skuplja i arhivira sve do čega može doći. Pravi je glazbeni historičar koji kao hrčak skuplja građu. I on sam kaže kako je od uloge frontmena morao krenuti dalje.

Tko je autor naslovnice novog albuma? Naime poznato je da Dinosaur Jr. oduvijek pazi kako komunicira i s naslovnicama.

Murph: Jao, sad sam u neugodnoj situaciji jer uistinu ne znam čovjekovo ime. Jedino što znam jest da je riječ o njemačkom autoru koji je J. Mascisu (pjevač i gitarist grupe, op. a.) zapeo za oko još prije. J. je jednostavno taj koji ima informacije tko je tko u tom svijetu. Poznaje cijelu mrežu ljudi koji se bave vizualima, jer je to na kraju krajeva oduvijek bio njegov posao. Gotovo da o tome nikada ni ne pričamo. U tim situacijama ja sam kao obožavatelj grupe. Dobijem CD u ruke i sve što obično kažem je „uau“! J. od početka ima oko i osjećaj za to, kao što je uvijek točno znao što traži. U smislu da naslovnica ne bude previše punk ili grunge, nego nešto između što predstavlja alternativnu glazbu. Kad god je došla priča do naslovnice albuma, Lou (Barlow) i ja smo mu uvijek davali odriješene ruke u odlučivanju. To je često delikatna odluka u kojoj treba slijediti instinkt. Ako nemate instink u tim stvarima, onda je bolje ne miješati se u posao onome tko ga ima. Mislim, znalo je biti situacija da imamo pred sobom desetak grafičkih rješenja. Meni se svako činilo dobrim i kvalitetnim, ali J. ima nos za osjetiti što odgovara više našem zvuku, a što manje, u određenom trenutku. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh