Muzika djeluje na mozak na isti način kao seks i droga

‘Sex, drugs and rock’n’roll’ više nije samo popularna fraza, kažu studije.

(Foto: Roberto Pavić)
(Foto: Roberto Pavić)

Nova studija koju je provelo kanadsko sveučilište McGill dokazalo je kako muzika utječe na ljudski mozak na vrlo sličan način kao seks i droga.

Ispitanicima su dali lijek Naltrexone, lijek koji prevenira receptore u mozgu ovisnika da osjete ugodu i djelovanje opioidnih narkotika. Lijek je najčešće korišten za liječenje ovisnosti od heroina i alkohola. Pokazalo se kako ispitanici koji su uzeli taj lijek ne doživljavaju jednaku razinu osjećaja ugode kada čuju svoju najdražu pjesmu, kao onda kada ju slušaju bez lijeka.

Također, pokazalo se i kako reagiraju na gotovo identičan način i kada im se pusti pjesma koju osobito ne vole.

“Ovo je prva demonstracija kako su opiodi u mozgu direktno uključeni u glazbeni užitak. Nalazi su pokazali ono što smo i pretpostavili prije početka eksperimenta. Ali angdote, priče koje su ispitanici podijeli s nama nakon eksperimenta, bile su fascinantne. Jedan je rekao: ‘Znam da mi je ovo inače najdraža pjesma, ali ne osjećam ju kao inače’, a drugi: ‘Zvuči lijepo, ali me uopće ne dira’ “, izjavio je kognitivni psiholog Daniel Levitin, autor studije koja je objavljena u Scientific Reports Journalu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X