Na današnji dan prije dvadeset godina rođen je Exit Festival

Nastupima Urbane gerile, DJ Fakira i Dee Fejsa, 29. lipnja 2000. u parku Univerziteta u Novom Sadu pokrenut je EXIT Noise Summer Fest.

Ulaznica za otvorenje EXIT Noise Summer Fest 2000. godine (Foto: Exit)

Festival je trajao skoro 100 dana tijekom kojih su se svakodnevno održavali besplatni koncerti, partyji, predstave, projekcije filmova, izložbe, tribine, performancei… Pokrenut od strane grupe studenata s namjerom da kreiraju pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu, projekt je zamišljen kao alternativni kulturni model onom koji je plasiran tijekom devedesetih od strane državnih i paradržavnih medija s ciljem da motiviraju mlade da izađu na izbore na kojima je konačno svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Festival je imao dvije pozornice; „Šuma“ koja se nalazila u parku na kojoj su se održavali koncerti i „Rijeka“ preko puta nasipa na obali Dunava na kojoj su nastupali najbolji lokalni DJ-evi. Tada nitko nije mogao ni zamisliti kako će ove dvije scene samo godinu dana kasnije izrasti u Glavnu pozornicu (Main Stage) i Dance Arenu (prvobitno zvanu DJ stage) velikog međunarodnog glazbenog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival 2001. godine trajao je devet dana, dok je 2003. proglašena Država Izlaza (State of EXIT) nakon čega festival dobiva svoju prepoznatljivu formu od četiri dana.

U prošlih 20 godina vodeći svjetski mediji kao što su Guardian, CNN, BBC, The Times i mnogi drugi izvještavali su o Exitu kao jednom od najboljih i najprestižnijih festivala na planeti.  Festival je osvojio dvije nagrade za Najbolji veliki europski festival, za festivalska izdanja 2013. i 2017. u sklopu najprestižnijeg europskog i svjetskog festivalskog natjecanja European festival awards. U sklopu istog natjecanja nagrade su osvojili i budvanski Sea Dance festival za Najbolji europski festival srednje veličine za premijerno izdanje 2014. godine i beogradski No Sleep festival za Najbolji novi europski festival prošle godine. Osim ova dva događaja, Exit je pokrenuo i Sea Star festival u Hrvatskoj, R:Evolution u Rumunjskoj, Festival 84 u Bosni i Hercegovini, Echowaves u Gruziji, kao i više desetina manjih i većih manifestacija širom planeta.

20. izdanje tj. velika proslava 20. rođendana Exita zakazana je od 13. do 16. kolovoza 2020. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X