Na Seasplash dolazi još izvođača, a predvodi ih Edo Maajka

Najveća hip-hop glava Balkana i najprepoznatljivije ime gotovo cijele bivše Jugoslavije, vraća se na staro mjesto zločina! Uz Edu Maajku vraćaju se i Bamwise, vrsni zagrebački dub kolektiv, koji dolaze inspirirati na razmišljanje i djelovanje u svome životu. Ostali noviteti su, između ostaloga Dub Engine, energični Talijani u svojoj standardnoj live formaciji. Dolaze i slovenski Dubtafari Sound, bosanski Zenicafaria Sound, Roots Doughter i RiddimBwoy, te Funk Guru iz Zagreba.

Edo Maajka
Edo Maajka

Edo Maajka – Najveća hip-hop glava na Balkanu i ambasador scene dolazi na 14. Seasplash Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 1978. u Brčkom (BiH). Kako sam kaže: Zovite me majka zovite me MATI! Svoju je karijeru započeo kao MC hardcore benda Discord (Defence), nakon toga postaje dio FMJAM i Disciplinske komisije.

Edo svojim radom postaje jedan od najistaknutijih i naj prepoznatljivijih imena na gotovo cijelom području bivše Jugoslavije. Njegov prvijenac “Slušaj mater” izlazi 2002., nakon čega postaje novo ime Blackouta. “No Sikiriki” izlazi 2004., treći album “Stigo ćumur”, 2006. godine, “Balkansko, a naše” izlazi 2008. godine, a posljednji album “Štrajk mozga”, 2012. godine. Ove godine izbacuje svoji novi hit “Ojojoj”.

Između ostaloga, bavi se muzikom za filmove i sinkronizacijom crtića. Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima, hip hopu, grafitima i sličnome, a utjecaj na njega vršili su mnogi: Rambo Amadeus, TBF, Safet Isović, Miladin Šobić, Azra, Zabranjeno pušenje, Disciplina kičme, Atomsko sklonište, Majke, Rupa u zidu i mnogi drugi. No zasigurno je i Edo utjecao na mnoge tijekom svoje bogate muzičke karijere.

14. Seasplash festival
14. Seasplash festival

Bamwise je šesteročani bend iz Zagreba, kolaboracija petero glazbenika i VJ umjetnice koje je spojila zajednička ljubav prema elektroničkom dubu. U svom radu kombiniraju tri syntha, bubanj, bas, gitaru, vokale, jako puno efekata i video projekcije, a sve oko ideje da inspiriraju ljude da samostalno i odgovorno slušaju, razmišljaju i djeluju u svom životu. Bamwise kombiniraju sintetičke i akustičke elemente u jedan sirov i energičan zvuk, sa naglaskom na bubanj i bass kao osnovne elemente originalne dub reggae glazbe. Iako je njihova glazba inspirirana jamajkanskim dub i reggae glazbenicima, njihov je zvuk veoma svjež i moderan upravo kroz kombinaciju raznih elemenata suvremene elektroničke glazbe, slijedi trendove engleske i francuske dub produkcije, ali uz vlastiti pogled na underground bass glazbu. Upravo rade u studiju na albumu prvijencu koji bi trebao izaći ove jeseni na vinilu pod okriljem PDV etikete.

Dub Engine je talijanski live/studio projekt koji su 2009. godine pokrenuli Tux (producent, efekti) i Sabry (vokal, synth). Žestoki bass i synth, beskrajni delayevi, i podrhtavanja, zaštitni su znak Dub Enginea. Njihova je glazba obojana različitim muzičkim žanrovima, od roots reggaea, do njihovih elektroničkih potomaka stepper duba, junglea i dubstepa. Britanski i francuski dub nove ere zaslužan je za njihov psyho-steppa stil. Njihova orginalna muzička ekspresija spaja vokal, efekte i bass linije u eksplozije psihodeličnog zvuka. Dijelili su pozornicu sa raznim internacionalnim dub izvođačima kao što su Zion Train, O.B.F, Alpha & Omega, Mad Professor, Martin Campbell i Jahtari. Širili su pozitivne vibracije na većini talijanskih i europskih festivala. Izdali su Irie On Air 2010. godine sa 8 pjesama putem CC licence, pojavljuju se također na nekoliko kompilacija, a sa svojom pjesmom Rude Boy, u 2011. godini, za Dubatriation, izdali su svoj prvi 7″ vinil.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X