Najbolji domaći albumi 2011. godine

Nekad je vrijedilo pravilo da što je stanje u državi lošije, to je scena bolja i po tome bi 2011. trebala biti glazbeno nezaboravna. Koliko u tome ima istine provjerite na top-ljestvici najboljih deset domaćih albuma prema izboru kritičara portala Ravno do dna.

Najbolji domaći albumi 2011. godine

Godine na početku desetljeća uvijek su na ovim prostorima rađale dobro. Da recimo sad ispraćamo 1981., albumi koje bismo nazivali domaćima uključivali bi „Sunčanu stranu ulice“, „Pokvarenu maštu i prljave strasti“, „Paket aranžman“, „Haustor“ ili „Heroja ulice“. Ratne 1991. dogodio se jedan „El Desperado“, a 2001. dobili smo „Slušaj mater“ i „Svaki pas ima svoj dan“.

Pretkataklizmična 2011. teško da je donijela neki bitan, presudan ili vječan album, ali daleko od toga da se nije imalo što slušati. Donosimo vam zajedničku top-ljestvicu sastavljenu od individualnih top 10 popisa glazbenih novinara ovog portala – Waltera Thompsona i Marka Podruga – koji su psihički potpuno spremni odgovoriti svim zainteresiranima zašto među prvih deset nema TBF-a i Hladnog piva. Štoviše, nije ih bilo niti među prvih 15.

NAPOMENA: Sistem bodovanja bio je obrnuto proporcionalan od rednog broja. Dakle 1. izvođač na osobnim listama je imao 10 bodova. 2. izvođač 9 bodova i tako do 10. izvođača koji je imao 1 bod. Svi bodovi su se zbrajali ako se na listama nalazio isti izvođač.

Ruiz 'RuizRadioRevolution'

10. Ruiz „Ruizradiorevolution“ (5 bodova)

“RuizRadioRevolution” s dobrim povodom i razlogom u nazivu ima riječi “radio” i “revolucija”. Samo što bi se stvarno trebala dogoditi revolucija da se pjesme s istog zavrte na većini domaćih radiopostaja. Šteta za te radiopostaje, jer grupa Ruiz to uistinu zaslužuje. Tko nam je kriv što nemamo nekoga kalibra Johna Peela.

2 Cellos "2 Cellos"

9. 2 Cellos „2 Cellos“ (7 bodova)

Da nije bilo finske Apocalyptice ne bi znali da violončelo može biti efikasno heavy metal oružje, a da to može biti isključivi i jedini instrument u rukama rock zvijezda nove generacije ovih dana dokazuje 2 Cellos. Radi se o najvećem ovogodišnjem iznenađenju u glazbi, gledano svjetskim gabaritima.

East Rodeo 'Morning Cluster'

8. East Rodeo „Morning Cluster“ (8 bodova)

Nakon albuma “Dear Violencea”, “Morning Cluster” donosi pomak ka konceptualnome stvarajući ozračje putovanja kroz glazbu i stilove, ali jednom do sada potpuno neutabanom stazom. Ova neobična četvorka u mnogočemu podsjeća na Pink Floyd iz svoje prve faze u kojoj je eksperimentiranje sa zvukom bio primarni cilj pobuđivanja psihe i emocija za jedno do tada sasvim drugačije iskustvo konzumiranja glazbe.

Ti ritu piri pip - Tritu tritu

7. Ti ritu piri pip „Tritu tritu“ (9 bodova)

Šibenski funk’n’roll sastav među rijetkima je ove godine na koje možemo nalijepiti etiketu „velikih nada scene“. Njihov prvijenac rasplesat će i najukočenije među vama, a i zadovoljiti sve one koji cijene stameni ritam i skladateljsku kreativnost. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X