Najbolji domaći albumi 2013. godine

Nakon stranih albuma godine na red su došla i domaća tj. regionalna izdanja. Listu najboljih slagao je isti tim kao i stranu listu odnosno: Jelena Svilar, Đino Kolega, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj, Marko Podrug i Zoran Stajčić.

My Buddy Moose 'Shine! Shine! Shine!'

5.  My Buddy Moose ‘Shine! Shine! Shine!’

“Shine! Shine! Shine!” najzaokruženije je djelo grupe do sada, dobro izbalansirano, konkretno prezentirano i što je najvažnije odsvirano uživo, čime je spriječeno eventualno gubljenje životnog soka ovog albuma reskih gitara i grube produkcije koju potpisuje Chris Eckman, kojeg slobodno možemo nazvati guruom americane ovih naših prostora.Jedna od najljepših karakteristika albuma je što je produciran za vinil. Znaju glazbenici i znalci što to znači, jer je to skoro postalo zaboravljeno umijeće.

The Marshmallow Notebooks

4. The Marshmallow Notebooks

Eponimni prvi album novog projekta Matije Habijanca sadrži deset prekrasnih skladbi i jedan je od onih albuma koji se naprosto moraju slušati u cjelosti, pa i na repeat, kao da je u svaku od pjesama utkan nekakav subliminalni cliff-hanger čiji rasplet očekujemo u sljedećoj pjesmi, odnosno priči što sadrži autorove intimne refleksije i reminisciranja o sebi samome, ljubavi i kronotopu u kojem živi i stvara.

Punčke 'Sunčano s povremenom naoblakom'

3.  Punčke ‘Sunčano s povremenom naoblakom’

Punčke su u šest godina testiranja regionalne publike jasno profiltrirale snažne, od slabijih elemenata i odabrale najfunkcionalnija ostvarenja, ne žureći se s objavom, ni priklanjajući se ikakvim etiketama kako bi publici servirale svoj album, nastao pod njihovim uvjetima, bez kompromisa i redukcije.

Lovely Quinces 'No Room For Us'

2. Lovely Quinces ‘No Room For Us’

Dunja Ercegović aka Lovely Quinces ušla je u studio i pri tom nije zaboravila da je kantautorica, nije se pomamila za bendom i ‘bogatstvom zvuka’, ujedno to je najpametniji potez koji je mogla napraviti na početku karijere. ‘No Room For Us’ zbog toga nimalo ne pati, dapače emocijama tog EP-ja ništa ne stoji na putu. Iako je u pitanju EP, a ne LP izdanje, njegova zokruženost čini ga predivnim albumom u malom. Lovely Quinces je s “No Room For Us” sama perjanica hrvatskog kantautorskog izričaja, koliko god se to možda činilo nestvarno i samoj akterici – studentici koja je jedne večeri u Zadru zahvaljujući dosadnom programu domaćih televizija pritisnula ‘rec’ i snimila “Wrong House”.

Pips Chips & Videoclips 'Walt'

1. Pips Chips & Videoclips ‘Walt’

Koncepcijski zaokružen, pjesnički dorečen, glazbeno intrigantan i zabijen u realnost – ‘Walt’ predstavlja ključni album Pipsa. Potraga za izgubljenim pjesnikom je završena, astronaut je sletio, iliti ‘Livingstone I presume’, rekao bi Henry Morton Stanley. Ne osjeća se trendovska usmjerenost ka nekim eventualnim Zapadnim pandanima – jer takvih u ovom trenutku Pipsi i nemaju. Kroz pjesme ‘progovaraju’ razni utjecaji, ali kao podsjetnici na faze iz prošlosti. The Beatles, Blur, Pogues, Oasis, Radiohead… ostali su zaključani u ormaru. “Walt” su Pipsi u najboljem izdanju. Najboljem do sada.

Saznajte više:

Najbolji strani albumi 2013. godine

Najbolji jazz albumi 2013. godine

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X