Najbolji koncerti 2015. godine

I posljednja u nizi ‘inventurnih’ lista koje sumiraju najbolje iz protekle godine jest lista najboljih koncerata. Novinari ovog portala u prošloj godini su pohodili 193 koncertna događanja, računajući tu i ona festivalska, a koliko je to pojedinačnih nastupa… hm, brojanje bi trajalo malo duže. Od te siline nastupa izdvojili smo dvadeset nama najboljih i najupečatljivijih, naravno onih koji su se odigrali u našoj zemlji. Kao i do sada, lista najboljih koncerata nema zadan redoslijed od odličnih prema najboljima, ovo je jednostavno niz od dvadeset na kojima je trebalo biti.

Einstürzende Neubauten na 2. SuperUho Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Einstürzende Neubauten na 2. SuperUho Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Za početak možda je najbolje prisjetiti se ljeta i 2. SuperUho festivala u Šibeniku, jer solidan broj najboljih nastupa 2015. godine održao se baš tamo na tvrđavi Sv. Mihovila.

Einstürzende Neubauten – 04. 08. 2015. , SuperUho Festival, Tvrđava Sv. Mihovila, Šibenik

Blixa Bargeld stupio je na pozornicu, prepunu najrazličitijih začudnih instrumenata improviziranih od cijevi, kanti, brusilice, žica i razne druge opreme, odjeven kao pravi gospodin u crno dvoredno odijelo i bos i tiho uveo u atmosferu futurističkog teatra signorea Marinettija. Bilo je divno gledati iz čega su ovi veterani koji postoje još od 80.-te sposobni iščupati smislen zvuk. (Svilar)

Sun Kil Moon (Foto: Tomislav Sporiš)
Sun Kil Moon (Foto: Tomislav Sporiš)

Sun Kil Moon – 04. 08. 2015. , SuperUho Festival, Tvrđava Sv. Mihovila, Šibenik

Mark Kozelek, frontmen Sun Kil Moona ne voli da ljudi ćaskaju za vrijeme njegovih svirki, fotografiranje mu ide na jetra, mizantropiju jede uz prvu jutarnju kavu, što se zapravo nikako ne bi dalo zaključiti iz njegovih oporih, nježnih pjesama o svakodnevici. Za sam kraj koncerta u Šibeniku odsvirao je “Caroline” i u nju ukomponirao nekoliko rečenica o tome kako se osjeća trenutno, u “nekom tamo” Šibeniku za kojeg nema blagog pojma gdje je, ali mu je lijepo jer je tu neki ocean, tvrđava, i svirao bi još da nije tog nekog čudnog njemačkog benda, i čeka ga nastavak turneje i neki jebeni gradovi i ništa mu od toga nije po volji, jer bi on svirao cijelu noć divnoj publici. (Svilar)

King Khan & The Shrines, SuperUho Šibenik (Foto: Tomislav Sporiš)
King Khan & The Shrines, SuperUho Šibenik (Foto: Tomislav Sporiš)

King Khan & The Shrines – 03. 08. 2015., SuperUho Festival, Tvrđava Sv. Mihovila, Šibenik

King Khan se oslobodio iz svoje šljašteće, elvisovski kičaste opravice i pretvorio u superheroja s plaštom u zlatnim gaćama, puštajući impozantan trbuh da vijori na šibenskom vjetru uz sveopće odobravanje već dobrano ispunjene tvrđave Sv. Mihovila. Kombinacija perjanice, plašta i neupitne Khanove karizme i energije his Sensational Shrines neodoljivo je podsjećala na legendarni Parliament Funkadelic. (Svilar)

of Montreal, SuperUho Šibenik (Foto: Tomislav Sporiš)
of Montreal, SuperUho Šibenik (Foto: Tomislav Sporiš)

of Montreal – 05. 08. 2015. SuperUho, Tvrđava S. Mihovila, Šibenik

U dva sata odličnog i izrazito energičnog koncerta prošetali su kroz vlastiti opus i kroz sve moguće muzičke žanrove, po čijem je kolažnom miješanju čuven Kevin Barnes, lider benda, poznat po svojoj visokoj rodnoj osvještenosti kao i smislu za scensku estetiku, podigli ljude sa sjedalica i žestoko rasplesali oduševljenu festivalsku publiku i nakon ovacija vratili se na bis na kojem su odsvirali još dvije stvari, i zatvorili koncert svojim ultimativnim remek djelcem, ljubavnom epopejom “The Past is Grotesque Animal”, ganuvši time mnogu dušu u publici. (Svilar)

Thurston Moore u Močvari (Foto: Izidor Tačković)
Thurston Moore u Močvari (Foto: Izidor Tačković)

Thurston Moore Band – 02. 06. 2015., Močvara, Zagreb

Bio je to koncert s kojeg se čovjek unatoč nedostatku kisika nije mogao natjerati da ode na zahod, ili po piće na šank da ne propusti nešto od atmosfere. Toliko noisea i distorziranih improvizacija isprepletenih s melodičnim velvetovskim rokenrolom dugo se nije moglo čuti uživo u Zagrebu, zapravo od nastupa samog Sonic Youtha na INmusicu prošlog desetljeća. (Svilar) Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X