Najbolji koncerti 2016. godine

Poljednja lista u ovoj godini je lista najboljih koncerata. Kao i do sada pohodili smo ih na stotine tijekom godine, a izvukli dvadeset najznačajnijih, dakako onih održanih u Hrvatskoj. Redoslijeda prema najboljem nema jer nisu svi članovi naše redakcije pohodili svaki navedeni, a time i svako ‘pripetavanje’ gubi smisao. Pogledajte što smo izdvojili i, dakako, sretna Vam skorašnja Nova 2017. godina od cijele naše redakcije.

The xx u Boćarskom domu (Foto: Tomislav Sporiš)
The xx u Boćarskom domu (Foto: Tomislav Sporiš)

The xx – 28. 11. 2016., Boćarski dom, Zagreb

Od samog početka sve je bilo baš kako treba – zvuk je bio besprijekoran, što u dvoranama u kojima koncerti nisu svakodnevna pojava nije (pre)čest slučaj, a čak i sami članovi grupe bili su oduševljeni i iznenađeni navijačkom atmosferom, relativno nespojivom s hermetičnim i sanjivim karakterom njihovih pjesama. Vrijedi naglasiti da se nije radilo o nastupu na koji je većina došla kako bi čula i dočekala dva-tri hita, već su sve pjesme okončane podjednako snažnim aplauzom i ovacijama. Samim time, nismo imali razloga ne povjerovati silnim zahvalama s pozornice poslije kojih je sasvim izvjesno da će Zagreb na budućim turnejama The xx-a postati redovna stanica.

Damien Durado u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)
Damien Durado u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Damien Jurado – 7. 7. 2016., Močvara, Zagreb

Gotovo točno dvije godine od posljednjeg koncerta, Damien Jurado se vratio na mjesto na kojemu je začarao publiku –  u Močvaru. Ovoga puta počastio nas je ponešto drugačijim koncertom u dva dijela; prvi dio bio je namijenjen ponešto zahtjevnijim aranžmanima koje je interpretirao uz još jednog akustičnog gitaristu i klavijaturisticu koja ga je pratila i back vokalom, dok je u drugom dijelu kantautorski suvereno bacao čini usamljenim isprepletanjem gitare i svog jednistvenog glasa.

Đorđe Balašević u Areni Zagreb (Foto: Samir Cerić Kovačević)
Đorđe Balašević u Areni Zagreb (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Đorđe Balašević – 26. 12. 2016., Arena, Zagreb

Više od 19.000 posjetitelja dupkom ispunilo zagrebačku Arenu, a Đorđe Balašević dokazao je kako je i tako ogroman koncertni prostor u Zagrebu poput Arene, za njegov koncert ‘Srebra decembra’, te njegovu povezanost s publikom ovih naših prostora, premalen. Tri i pol sata „onog našeg“, kako je Balašević prije koncerta nazvao tu večer, bili su sati emocija, ljubavi, smijeha i suza koje je Panonski mornar po tko zna koji put izazvao kod zagrebačke publike. I sigurno će brojnima ostati zapamćeni kao trajna uspomena, kako je Balašević još na početku koncerta i poželio.

Simone Zanchini Project na Etno Jazz Festivalu u Karlovcu
Simone Zanchini Project na Etno Jazz Festivalu u Karlovcu

Simone Zanchini Project – 15. 7. 2016., Etno Jazz Festival, Karlovac

Simone Zanchini stigao je u društvu svog dugogodišnjeg suradnika gitarista Ratka Zjače s kojim je snimio nekoliko album. Upravo je taj materijal činio okosnicu ovog koncerta. Zanchiniju i Zjači ovom su se prilikom pridružili makedonski kontrabasist s europskim iskustvom i adresama, Martin Gjakonovski, te sjajni mladi bubnjar Jože Zadravec iz Slovenije, kojem je ovo bio tek drugi nastup u ovoj konstelaciji, što se prema načinu na koji funkcionira unutar benda nikada ne bi moglo zaključiti.

Massive Attack u Pulskoj Areni na otvorenju 5. Dimensions Festivala (Foto: Dimensions Festival)
Massive Attack u Pulskoj Areni na otvorenju 5. Dimensions Festivala (Foto: Dimensions Festival)

Massive Attack – 24. 8. 2016., Dimensions festival, Pula

Nikad niti jedan bend s anglofonskog govornog područja nije toliko komunicirao na hrvatskom jeziku kao Massive Attack u srijedu 24. kolovoza na otvorenju 5. Dimensions Festivala u Pulskoj areni. Ali kao i u svakoj paradoksalnoj zgodi o nositelju poruke i recipijentima, to je učinjeno pred daleko brojnijom britanskom publikom u istom prostoru, ili pak nikad malobrojnijom hrvatskom publikom, ako guštate u pesimizmu cijele situacije.No ako se stvar okrene na optimističnu stranu života, bio je to najbolji koncert Massive Attack održan do sada u Hrvatskoj. Ako se ode još malo dalje, svjedočili smo ambicioznom i avangardnom stvaranju jednog novog Pink Floyda 21. stoljeća; u smislu poruke i moći njene masovne prezentacije. Bilo je to usisavanje u distopijskiu matricu zbilje, ontološko uskakanje u komunikaciju s jednom višom idejom koja postavlja više pitanja, nego što daje odgovora, ali ostavlja identični zaključak da se ovom i ovakvom svijetu i svjetonazoru približio kraj i da je nužno skupiti snage za riskantan iskorak u nešto novo, jer kako su Massive Attack na kraju zaključili: „U ovome smo zajedno“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X