Najbolji strani albumi 2016. godine

Nakon domaće i regionalne liste albuma, na red su došla inozemna izdanja. Osam različitih ukusa, osam različitih fokusa, no najznačajniji albumi 2016. kao da su se znali unaprijed. Zadatku kreiranja zajedničke bodovne liste pristupili su Jelena Svilar, Ivan Laić, Vedran Harča, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj, Đino Kolega, Marko Podrug i Zoran Stajčić. Konačni rezultat 20 najboljih po našem izboru slijedi u retcima ispod.

Suede 'Night Thoughts'
Suede ‘Night Thoughts’

10. Suede “Night Thoughts”

Ponovno okupljanje grupe Suede 2013., tadašnjim albumom “Bloodsports” i zaključno s ovogodišnjim “Night Thoughts” spada u red najkvalitetnijih reuniona gledano općenito u povijesti rocka. „Night Thoughts“ zvuči svježe, opijajuće, istovremeno intimno i himnično stadionski bez da je ugrožen iti jedan element po kojem je ova grupa poznata, a to je da skoro pa nikad nije dovodila u pitanje suverenost svoj umjetničkog izričaja.

Mudcrutch '2'
Mudcrutch ‘2’

9. Mudcrutch “2”

Novi album ponovo oživljenog benda iz mladosti Toma Pettyja. Mucrtutch na drugom albumu drže se formule koja je obilježila stvaralaštvo Toma Pettyja; filigransko nizanje životnih pričica i isječaka punih jednostavnih mudrosti uz sveameričku glazbenu podlogu u kojoj se izmjenjuju poletni boogie woogie brojevi s akustičnim baladama prožetim toplim lijenim durskim gitarskim country zvukom. Preporučljivo slušati glasno dok ste za volanom. Opija, a nije kažnjivo i opasno.

A Tribe Called Quest 'We Got It From Here... Than You 4 Your Service'
A Tribe Called Quest ‘We Got It From Here… Than You 4 Your Service’

8. A Tribe Called Quest “We Got It From Here…Thank You 4 Your Service”

Nije ih bilo “sto godina”, a onda su se oglasili u osvit Trumpove predsjedničke pobjede. Puno glazbenika je agitiralo i pjevalo protiv budućeg američkog predsjednika ove 2016. godine, no nitko nije poput A Tribe Called Quest tako direktno upro prstom u neizvjesnu sudbinu onih koji po rođenju nisu wasp-ovci, što je upravo Trump inicirao svojom predizbornom kampanjom u, kako ih je magazin Time prozvao, Razjedinjenim američkim državama. Koliko genijalan, “We Got It From Here…Thank You 4 Your Service” istovremeno zvuči i kao soundtrack nekog budućeg logora smrti.

The Rolling Stones 'Blue & Lonesome'
The Rolling Stones ‘Blue & Lonesome’

7. The Rolling Stones  “Blue & Lonesome”

Album obrada blues klasika iz pera divova poput Howlin’ Wolfa, Little Waltera, Memphis Slima i Willieja Dixona može se tumačiti kao povratak korijenima, jer su upravo njihove hitovi izvodili na početku karijere, prije nego su Glimmer Twins Richards i Jagger zasjali kao autori i napisali neke od najvećih hitova u povijesti rock and rolla. No, “Blue & Lonesome” to ujedno jest i nije, jer za razliku od ranih radova na kojima su bili mladići koji pokušavaju kopirati zvuk navedenih blues legendi, ovdje su oni te legende i njima taj zvuk pripada.

Dinosaur Jr. 'Give a Glimpse of What Yer Not'
Dinosaur Jr. ‘Give a Glimpse of What Yer Not’

6. Dinosaur Jr. “Give a Glimpse of What Yer Not”

Vrelo inspiracije nije presušilo. Dapače! “Mladog dinosaura” stigla je karma vlastita imena – postao je rock dinosaur, ali i dalje igra po svojim odavno prepoznatim pravilima. I dalje baulja svojim putem, lijeno i nezainteresirano. Ne mora se nikome micati s puta i nikome povinjivati. “Give a Glimpse of What Yer Not” neopisivo prirodno spaja prošlost i sadašnjost, sve se kotrlja organski bez napora, čak i kad Mascisova gitarska sola suprotno njegovom vokalnom angažmanu zazvuče dvoznačno pa je teško razabrati sprda li se s gitarskim herojima iz ere rock dinosaura ili je njegova misija da postane jedan od njih, a da to nitko ne primijeti. Ujedno, najveća ovogodišnja šteta je što ih je bolest spriječila da nas još jednom koncertno posjete. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X