Najskuplja naslovnica The Beatlesa je ona na kojoj nisu oni

Adaptirana naslovnica albuma ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ The Beatlesa proglašena je za najrjeđu naslovnicu albuma.

'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' - naslovnica sa šefovima više vrijedi od naslovnice s liverpulskom četvorkom

Naslovnica albuma „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ iz 1967. na kojoj se umjesto lica  Johna, Paula, Georgea i Ringa nalaze lica članova izvršnog tijela diskografske kuće Capitol procijenjena je na vrijednost od čak 70.000 britanskih funti. Nastala je kako bi se proslavio uspjeh ploče i tiskana je u lipnju 1967. kako bi prigodno bila podijeljena za Božić. Sir Peter Blakeov originalni kolaž je redizajniran samo kako bi se promijenila lica popularne liverpulske četvorke i zamijenila se s licima šefova iz Capitol Recordsa, koji je u to vrijeme zastupao grupu na američkom tržištu. Tiskano je svega 100 primjeraka.

Šefovi Capitola umjesto Fantastične četvorke - njihova lica vrijede najviše

Listu najrjeđih, najtraženijih i ujedno najskupljih raritetnih naslovnica albuma sastavio je magazin Record Collector. Spomenuto izdanje  „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ jedno je od čak četiri naslovnica albuma The Beatlesa koje su se našla na listi prvih deset najrjeđih.

Na drugom mjestu u vrijednosti 7.000 funti nalazi se prvih deset kopija dvostrukog albuma The Beatlesa iz 1968. koji je postao poznat pod imenom „Bijeli album“ zbog potpuno bijele kartonske naslovnice s izbočenim imenom benda koju je dizajnirao „otac“ pop arta Richard Hamilton, zajedno s jedinstvenim serijskim brojevima.

Na četvrtom mjestu je bizarna američka kompilacija „Jolly What! England’s Greatest Recording Stars: The Beatles and Frank Ifield on Stage“. Kompilacija je objavljena 1964. a na njoj su jednako zastupljene pjesme The Beatlesa i pjevača šlagera Franka Ifielda, a procijenjena je na 3.000 funti.

The Beatles 'Yesterday and Today' - za Ameriku je ovo 1966. bilo previše, danas vrijedi 2.000 funti

The Beatlesi su također i na osmom mjestu liste s albumom „Yesterday And Today“ iz 1966. godine koja je procijenjena na 2.000 funti. Poznata kao „Mesarska naslovnica“ ista je tada pod hitno povučena s američkog tržišta jer je proglašena kontroverznom. Na njoj je poznata četvorka pozirala u doktorskim kutama, komadima sirovog mesa i dekapitiranim lutkama beba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X