Nakon 24 godine konačno objavljena snimka – EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi združeni protiv rata

Godine 1992. beogradske grupe EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi združile su se u zajednički antiratni bend naziva Rimtutituki, te su nastupali na kamionu koji je vozio ulicama Beograda.

Milan Mladenović i Cane na kamionu s porukom mira
Milan Mladenović i Cane na kamionu s porukom mira

Cijeli događaj tog antiratnog projekta za vrijeme najjače Miloševićeve vladavine, razbuktalog rata u Hrvatskoj i u trenutku kad rat u Bosni i Hercegovini samo što nije planuo, zbio se 8. ožujka 1992. godine. Članovi tri legendarna benda Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba i Ljubomir Jovanović Jovec, okupljeni pod imenom Rimtutituki (za one koji još nisu ‘provalili ime’, nek’ shvate da je naslov pravog značenja umotan u šatru) okupljeni na jednom šleperu svojim sugrađanima pokušali su poslati angažiranu poruku mira.

Ispred kamiona: Beograd 8. ožujka 1992.
Ispred kamiona: Beograd 8. ožujka 1992.

O cijelom projektu uvijek je bilo riječi svih ovih godina, kad god se spomenuo taj mračni dio povijesti, kao što je bio objavljen i poneki video isječak. No tek sada, 24 godine nakon, objavljena je cijela snimka koja s današnjim odmakom gledano predstavlja jedan važan djelić, ne samo rock, povijesti ovih prostora.

“Ljudi ovo je poruka za mir”, najavio je tada Zoran Kostić Cane njihovu zajedničku subverzivnu djelatnost.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OJUyhL3dRbU[/youtube]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X