Nakon 26 godina zabrane ‘Money For Nothing’ opet u kanadskom eteru

Kanadske radio stanice ponovno mogu emitirati originalnu verziju pjesme ‘Money For Nothing’, veliki hit grupe Dire Straits.

Dire Straits (Foto: Wikipedia)

Pjesma se u siječnju 1985. godine našla u eteru, jednako u Kanadi kao i u ostatku svijeta, ali se prestala emitirati nakon što se slušatelj iz Newfoundlanda žalio na Knopflerovu riječ „faggot“, odnosno na hrvatskom: „peder“.

Tom riječi Mark Knopfler je te davne 1985. prekoračio norme o ljudskim pravima u kanadskom medijskom sustavu. Sada nakon 26 godina Kanadsko Vijeće za telekomunikacije je donijelo odluku kako je riječ „faggot“ u pjesmi „Money For Nothing“ ustvari komičnog karaktera, nakon što se ponovno prošlo kroz tekst koji je Knopfler u osamdesetima napisao nakon što je promatrao reakcije jednog radnika u dućanu koji se žalio na razliku između svog načina života i životnog stila glazbenika koje je gledao na MTV-iju. Vijeće je zaključilo kako „priča ispričana kroz pjesmu ima svoj zaplet i kulminaciju i da je u kontekstu iste opravdana upotreba sporne riječi i kako autor pjesme nije imao namjeru otvoreno vrijeđati bilo koju društvenu skupinu i time privlačiti pažnju.

Treba podsjetiti kako alternativna verzija pjesme grupe Dire Straits u kojoj nema sporne riječi također postoji još od 1985. godine. Vijeće sada ostavlja radijskim voditeljima na izbor koju verziju žele emitirati u svom programu, ovog puta bez bojazni da bi takakv potez nekog radijskog DJ-a mogao koštati posla.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X