Nakon 26 godina zabrane ‘Money For Nothing’ opet u kanadskom eteru

Kanadske radio stanice ponovno mogu emitirati originalnu verziju pjesme ‘Money For Nothing’, veliki hit grupe Dire Straits.

Dire Straits (Foto: Wikipedia)

Pjesma se u siječnju 1985. godine našla u eteru, jednako u Kanadi kao i u ostatku svijeta, ali se prestala emitirati nakon što se slušatelj iz Newfoundlanda žalio na Knopflerovu riječ „faggot“, odnosno na hrvatskom: „peder“.

Tom riječi Mark Knopfler je te davne 1985. prekoračio norme o ljudskim pravima u kanadskom medijskom sustavu. Sada nakon 26 godina Kanadsko Vijeće za telekomunikacije je donijelo odluku kako je riječ „faggot“ u pjesmi „Money For Nothing“ ustvari komičnog karaktera, nakon što se ponovno prošlo kroz tekst koji je Knopfler u osamdesetima napisao nakon što je promatrao reakcije jednog radnika u dućanu koji se žalio na razliku između svog načina života i životnog stila glazbenika koje je gledao na MTV-iju. Vijeće je zaključilo kako „priča ispričana kroz pjesmu ima svoj zaplet i kulminaciju i da je u kontekstu iste opravdana upotreba sporne riječi i kako autor pjesme nije imao namjeru otvoreno vrijeđati bilo koju društvenu skupinu i time privlačiti pažnju.

Treba podsjetiti kako alternativna verzija pjesme grupe Dire Straits u kojoj nema sporne riječi također postoji još od 1985. godine. Vijeće sada ostavlja radijskim voditeljima na izbor koju verziju žele emitirati u svom programu, ovog puta bez bojazni da bi takakv potez nekog radijskog DJ-a mogao koštati posla.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0[/youtube]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X