Nakon nove restauratorske sramote eksperti u Španjolskoj traže strožu regulaciju

Da, dogodilo se još jednom. Ovog puta je nastradala je slika ‘Bezgrešno začeće’ koju je u originalu naslikao barokni umjetnik Bartolomé Esteban Murillo, a nedavno do neprepoznatljivosti uništio restaurator namještaja.

Slika ‘Bezgrešno začeće’ Djevice Marije koju je naslikao barokni slikar Bartolomé Esteban Murillo dobila je naziv ‘Krumpir Marija’ nakon što ju je restaurirao restaurator namještaja

Konzervatorskim ekspertima u Španjolskoj ‘prelila se čaša’ nakon što je u javnost izašao još jedan neuspjeli pokušaj restauriranja umjetničkog djela iz prošlosti. Riječ je o slici “Bezgrešno začeće” koju je naslikao barokni slikar Bartolomé Esteban Murillo, i koja je nova u nizu djela unakaženih amaterskim prepravcima bojom i kistom.

Privatni kolekcionar iz Valencije navodno je globljen jer je angažirao restauratora namještaja da mu očisti spomenutu sliku koji je napravio štetu svojim radom, a potom je lice Djevice Marije neumištim slikanjem iz dva pokušaja dovedeno do neprepoznatljivosti.

Podsjećamo da je sve počelo prije osam godina kad je svećenik iz španjojskog gradića Borja angažirao jednu svoju župljanku bez ikakvog iskustva da restaurira fresku Isusa na crkvenom zidu što je rezultiralo urebesnom žvrljotinom čija fotografija se proširila svijetom i dobila naziv “Krist Majmun”.

‘Krist majmun’ – najpoznatija amaterska restauacija 21. stoljeća (Izvor: Centro de estudios Borjanos)

U ljeto 2018. salve smijeha izazvao je i neuspjeli pokušaj restauriranje drvene figure sv. Juraja koji ubija zmaja iz crkve u Navarru. Tu figuru jahača, izrađenu u 16. stoljeću od orahovine u prirodnoj veličini, krenuo je prebojati lokalni umjetnik, a rezultat je bio takav da su sv. Juraja iz Navarra prozvali “olovnim vojnikom”. Nakon toga pravim restauratorima trebalo oko pola godine da to djelo rekonstruiraju i dovedu u približno stanje slično originalu.

Sveti Juraj iz Navarra – prije i poslije restauratorskog rada lokalnog slikara amatera (Izvor: Julio Asuncion/ArtUs Restauración Patrimonio/Facebook)

Španjolski stručnjaci iz segmenta povijesti umjetnosti stoga apeliraju na strožu regulaciju kad je restauratorski posao u pitanju, jer iako se isprva financijski čini opravdanim dati taj posao nekom nemuštom slikaru ili amateru, na koncu ispada puno skuplje ispravljanje štete koju su oni načinili, pod uvjetom da je to uopće izvedivo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X