Napadnut je Pariz mladih, otvoreni, ljevičarski i sekularni Pariz

Donosimo komentar Slađane Perković, građanke Pariza i osobe koja živi svega dvjesto metara od kluba Bataclan gdje je u petak 13. studenog izvršen teroristički masakar ljudi u publici na koncertu grupe Eagles Of Death Metal.

Grafit u pariškom 10. okrugu
Grafit u pariškom 10. okrugu

Komentar Slađane Perković, osobe u čijem susjedstvu se dogodio nemili događaj u 10. okrugu (10th arrondissement) Pariza, prenosimo u cijelosti:

“Prošlo je 48 sati od napada u Parizu. Znam da je već svatko tko ima tastaturu i pristup internetu istresao svoje mišljenje. Sve se desilo u mom naselju, na 200 metara od mjesta gdje živim, u kafiću u kome volim popiti piće sa prijateljima, ali iskreno, ja ne znam ni šta da mislim, ni šta da napišem o svemu.

Ali hoću da vam ispričam nešto o mom naselju, o Parizu u kome živim već 10 godina. Ne, nije napadnut ni turistički Pariz, ni Pariz bogatih, ni Pariz iz filmova i reklama za parfeme. Napadnut je Pariz mladih, otvoreni, ljevičarski i sekularni Pariz.

Moje naselje je ono što nazivaju “mješovito”. Moj prvi komšija zove se Muhamed i uvijek je tu kada treba da izbacimo stari bojler od 100 litara ili uznesemo kauč na četvrti sprat bez lifta. Tako se prave komšije pomažu, bez obzira na ime i porijeklo. Ovo je Pariz u kome žive uniformisani hipsteri koji se vozaju na onom čudu od monopoda, gdje možete izravnati svoju afro frizuru, gdje vam se u petak može desiti da vas jevrejska porodica zamoli da im pritisnete tipku na interfonu na ulazu u zgradu jer oni taj dan ne smiju dirati elektronske uređaje, gdje ćete jesti najbolji libanski sendvič ili patku koja visi u izlogu kineskog restorana. U mom naselju čak postoji i prodavnica gdje prodavačice nose Borosane i gdje možete kupiti ajvar, Don kafu i čokoladne bananice.

To je naselje, gdje čim izađe sunce jedva možete naći mjesto da sjednete pored kanala St. Martin. Mjesto gdje ćete doći da provedete dobar trenutak sa prijateljima.

I prije nego što odlučite bistriti svjetsku politiku i svoje zaključke dijeliti sa cijelim svijetom, razmislite o svom gradu, o naselju u kome živite, o nemogućnosti suživota, solidarnosti, o teroru i mržnji i onome što smo činili i još uvijek činimo jedni drugima.”

Slađana Perković

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X