Naša stranka iz BiH traži da Jazz Fest Sarajevo dobije podršku Ministarstva kulture sarajevskog kantona

Ugledna glazbena maifestacija iz susjedne Bosne i Hercegovine ove godine nije dobila sredstva od Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, na što je odmah reagirala Naša stranka.

Sarajevo Jazz Fest

“Jazz Fest jedan je od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji svake godine privlači najveća svjetska imena jazza u Sarajevo te domaćim umjetnicima otvara vrata međunarodne scene. Svako Ministarstvo kulture u BiH moralo bi biti upoznato s ovom činjenicom. I više nego što Jazz Festivalu treba podrška kantonalnog ministarstva, ministarstvu i Kantonu Sarajevo treba Jazz Fest jer stavlja Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta”, stoji u službenom priopćenju Naše stranke.

U priopćenju se dalje navodi: “Zahtijevamo da se osiguraju sredstva kako održavanje jednog od najvećih festivala u KS ne bi bilo upitno. Također, zahtijevamo da se promijeni sistem finansiranja tako da se formira Fondacija za kulturu u kojoj će o projektima kulture od državnog značaja odlučivati stručni ljudi iz oblasti kulture. Festivali u BiH se ne smiju dešavati uprkos ministarstvima kulture već uz njihovu podršku.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X