Nate Dogg – deset godina od odlaska ‘čovjeka za refrene’

Navršava se deset godina od prerane smrti Nate Dogg a, jednog od simbola zvuka west coast rap scene kreiranog devedesetih godina.

  •  
  •  
Nate Dogg ‘Music & Me’

Ovo je prisjećanje na najznačajnije trenutke njegove karijere prekinute u 41. godini života i osvrt na tek mali dio njegovog opusa kojega su činila uglavnom gostovanja mnogim drugim reperima.

Nate Dogg pravim imenom, Nathaniel Dwayne Hale rođen je 1969. S prijateljima Warren G-om i Snoop Doggom 1990. osniva grupu 213, a s prvim albumom Dr. Drea „The Chronic“ 1992. i prvijencem Snoop Dogga godinu kasnije, započinje svoje profiliranje kao „čovjek za refrene“. Specifične boje glasa, uvijek na granici između repanja i pjevanja, te kombinacijom snažnog i opuštenijeg tona postaje jedan od najprepoznatljivijih kreatora zvuka zapadne obale tih godina dok su u budućnosti sve pjesme gdje se uglavnom pojavljivao na refrenima dobivale poseban touch. Prvi veći uspjeh je pjesma „Regulate“, klasik s istoimenog albuma Warren G-a iz 1994. godine, a obilježila je i soundtrack filma „Above the Rim“ iste godine. Tih je godina u više navrata surađivao s 2 Pacom, a treba izdvojiti sjajnu „Skandalouz“ s 2 Pacovog albuma „All Eyez on Me“ iz 1996. godine.

Na samom kraju desetljeća nakon svih turbulencija, svađa i pomirenja koje su prošli protagonisti raspadajuće i nekad snažne Death Row ekipe, G Funk opet osvaja vrhove svih top lista, Dr. Dre objavljuje album „2001“, krcat hitovima i gostovanjima. Nate se pojavljuje na nekoliko pjesama a posebno se pamti njegova završna rola u bezvremenskoj „The Next Episode“.

Stalni je suradnik tih godina Xzibitu, Kuruptu, Eve, grupi West Side Connection i Warren G-u, a postaje i redovit gost Eminemovih albuma. Od mnogobrojnih njihovih suradnji treba izdvojiti snažnu i hipnotičnu „Till I Collapse“ s albuma „The Eminem Show“ iz 2002. godine. Eminem je izvodeći ovu pjesmu na koncertima više puta istaknuo kako mu je jedna od najdražih.

Izvođači Eminemovog Shady Recordsa tih godina doživljavaju planetarnu popularnost a Nate im gotovo svima redovito gostuje. Izdvajam 50 centa i hit „21 Questions“ i Obie Tricea i pjesme „The Setup“ i „Look in My Eyes“.

Premda je najpoznatiji po gostovanjima, Nate Dogg je objavio dva samostalna albuma i jednu kompilaciju, ali unatoč dosta dobrim pjesmama, posebno na albumu „Music and Me“ iz 2001. godine, izostao je veći komercijalni uspjeh. Na svojim samostalnim albumima Nate je uz karakteristične bangere imao priliku zaroniti i u r&b i soul vode. Zanimljivo je i kako je samostalne albume objavljivao za manje izdavačke kuće, što je rezultiralo time da ih je za razliku od onih gdje je gostovao bilo teško nabaviti u CD shopovima što mogu i osobno posvjedočiti.

Osim što je bio rado viđen gost svojim brojnim kolegama često je i bio gost policijskih dosjea tako da mu ni onaj ulični dio karijere nažalost nije ostao ne zamijećen.

Nate je pretrpio dva moždana udara 2007. i 2008. godine, te je nažalost od posljedica preminuo nekoliko godina kasnije, tj. na današnji dan 15. ožujka 2011.

I danas, deset godina nakon njegove smrti, teško je naći zamjenu za njegov glas. Glas istovremeno reperski odriješit i pjevno melodičan. Premda nekih novijih i pozitivnih primjera svakako ima, Nate Dogg ostaje po svim svojim specifičnostima trajno zapisan u povijest hip-hop glazbe gdje je ostavio neizbrisiv trag.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X