Naxatras i Drone Hunter u Močvari – Drone, Stone & Sweet Psychedelia

Naxatras je bend koji vas s lakoćom može uvući u ambijent koji stvara svojom glazbom i uopće ne morate biti fan niti aktivni slušatelj benda da vas privuče i začara.

Naxatras u Močvari (foto: Schreenshot/Hangtime Agency/Facebook)

Tek prošli tjedan pisali smo o “miljenicima zagrebačke publike” kad je Algiers nastupio u Vinatge Industrialu, a sada desetak dana kasnije isti takav slučaj ponavljaju grčki psihodeličari Naxatras koji su taj status sagradili na drugom dijelu glazbenog spektra. Razlog tome leži u činjenici da su uspostavili prijateljski odnos s ekipom iz Hangtime Agency koja ne propušta priliku ponovno ih zvati u Zagreb gdje im publika, poput njihovog zvuka, raste iz koncerta u koncert.

Ovogodišnje gostovanje Naxatras zaokružilo je program kojeg je organizator prozvao “Stoner October”, a u kojem su osim psihodeličara nastupili još i njihovi sunarodnjaci Villagers of Ioannina City koji također postaju sve češćim gostima u našem gradu, te Unida koju je oformio John Garcia iz Kyussa. U usporedbi s njima Naxatras se jedva može nazvati stonerom, njihova je glazba mekša i profinjenija, a nadahnuće vuče jednakom snagom iz rock prošlosti (usuđujem li se reći Pink Floyd i The Doors?) kao i iz današnjice.

No, za to da program opravda svoju pripadnost spomenutom Stoner Octoberu potrudili su se varaždinski Drone Hunter, bend koji na pozornicama glavnog grada nije nastupa gotovo šest godina. Je li stoga pomalo pao u zaborav ili se u Močvari javila neka novija publika kojoj je ovo bio prvi susret s njima? Možemo nagađati, ali mnogi su djelovali kao da su tek upravo otkrili ovaj žestoki trio, a većina ih je ostala oduševljena. Nije ni čudo, jer Drone Hunter sviraju masniji, žešći i teži stoner od velike većine razvikanijih imena sa scene u metropoli, a koje mnogo češće gledamo na ovakvim koncertima. Svakako nećemo morati čekati još šest godina na njihovo novo ukazanje, jer sinoć su stvorili priličnu novu bazu obožavatelja u Zagrebu.

Drone Hunter u Močvari (foto: Schreenshot/Hangtime Agency/Facebook)

A kao što rekosmo, Naxatras takvu bazu ima i sve više širi. Močvara uskoro neće biti dovoljna za njihove sessione koji publiku odvlače na mentalna putovanja svojim zvukom koji čovjeka može natjerati da poželi kako nije prestao pušiti travu. S druge strane, ni trava ni halucinogeni nisu potrebni kad bend dovoljno sličan učinak proizvodi svojim muziciranjem, a mene je osobno sinoć Naxatras u glavi poveo na noćnu vožnju “Izgubljenim autoputom” Davida Lyncha dok kiša pada i sve što se vidi su one pune bijele linije.

Bend je uglavnom predstavljao svoj aktualni studijski uradak jednostavno nazvan “IV”, a službeni se dio najvećim dijelom i sastojao od novog materijala, ako se izuzme singl “All the Stars Collide Into a Single Ray” (nadam se da ne griješim), kao i fenomenalna flojdovska “Waves” s prvog istoimenog albuma na koju se fenomenalno nadovezala jedna od rijetkih potpuno pjevanih “Horizon”. Možda bi se moglo reći da je ipak najviše oduševljenja u publici izazvao bis na kojemu je ponovno posegnuto za materijalom s fenomenalnog prvijenca, pa su tako izvedene briljantna “I Am the Beyonder”, jedna od najpopularnijih skladbi benda, te finalna fantazija “Ent.”

Naxatras je bend koji vas s lakoćom može uvući u ambijent koji stvara svojom glazbom i uopće ne morate biti fan niti aktivni slušatelj benda da vas privuče i začara. Možda je upravo to ključ njihove rastuće popularnosti. A kad uz takvo što dodate i napet i znojan nastup Drone Huntera u novom usponu, jasno je da je iza nas još jedan koncert koji nije trebalo propustiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X